Polimerizarea stereospecifica

2x puncte

categorie: Chimie

nota: 8.61

nivel: Liceu

Īn drumul mereu ascendent al materialelor plastice, o deosebita importanta a avut descoperirea facuta de Karl Ziegler, īn anul 1954, si anume ca amestecul de combinatii organo-aluminice si tetraclorura de titan catalizeaza polimerizarea etilenei la presiuni joase. Pāna la acea data, polietilena se obtinea numai prin polimerizarea radicalica la presiuni de ordinul cātorva mii sau chiar zeci de mii [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Polimerizarea stereospecifica

Īn drumul mereu ascendent al materialelor plastice, o deosebita importanta a avut descoperirea facuta de Karl Ziegler, īn anul 1954, si anume ca amestecul de combinatii organo-aluminice si tetraclorura de titan catalizeaza polimerizarea etilenei la presiuni joase. Pāna la acea data, polietilena se obtinea numai prin polimerizarea radicalica la presiuni de ordinul cātorva mii sau chiar zeci de mii de atmosfere (5000-20.000) atmosfere, conducānd la asa numita polietilena de presiune īnalta si foarte īnalta sau polietilena de densitate joasa (0,92 g/cm3).

Macromoleculele acestui polimer prezinta numeroase ramificatii, ceea ce face ca materialul plastic sa aiba o cristalinitate de numai 40-50%. Ca urmare, polietilena de densitate joasa se caracterizeaza prin rezistenta termica si mecanica relativ scazute (polietilena moale).

Procedeul Ziegler a revolutionat tehnologia de obtinere a polietilenei, permitānd obtinerea industriala a acesteia la presiuni de numai cāteva atmosfere. Aceasta polietilena este formata īn principal din macromolecule liniare, cu foarte putine ramificatii, ceea ce permite īmpachetarea usoara a macromoleculelor. Drept urmare, creste continutul īn faza cristalina pāna la 94%, iar proprietatile termomecanice ale acestui material plastic sunt considerabil īmbunatatite.

Polietilena obtinuta prin procedeul Ziegler este cunoscuta sub numele de polietilena de mare densitate, (0,97 g/cm3) sau polietilena dura. Pe lānga utilizarile clasice īn domeniul ambalajelor, ea are si alte īntrebuintari, cum ar fi: conducte de presiune, izolatii electrice, rezervoare foarte mari, ambarcatiuni usoare sau chiar roti dintate.

Descoperirea lui Karl Ziegler a fost dezvoltata cu succes de lucrarile lui Giulio Natta si ale scolii sale. Īn anul 1955 Giulio Natta pune bazele polimerizarii stereospecifice care permite obtinerea polimerilor stereoregulati, folosind drept catalizator de polimerizare produsii de reactie ai combinatiilor organo-aluminice cu compusii materialelor traditionale (asa numitii catalizatori Ziegler-Natta). Importanta acestor descoperiri rezulta si din faptul ca īn 1963, celor doi savanti le-a fost decernat premiul Nobel pentru chimie.

Cu acesti catalizatori au fost polimerizati cei mai diversi momomeri, obtināndu-se materiale plastice cu proprietati noi. Una din proprietatile de baza este aceea ca sunt apte de a cristaliza, datorita aranjamentului spatial regulat al monomerilor si ai substituentilor acestora, faptul acesta conferindu-le o rezistenta mecanica si termica superioara celor ale materialelor plastice atactice (nestereoregulate).

DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.