Polibiu

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.78

nivel: Liceu

. Era de acum un om format, cu o larga cultura in materie de poezie, filozofie, istorie, isi insusise si arta militara. Polibiu se numara printre primii straini care simt fascinatia irezistibila a Romei. A reusit sa se introduca in cercurile inalte ale orasului, castigand mai ales prietenia lui Scipio Emilianus. A calatorit mult in Galia cisalpina (in Franta meridionala), in Spania. A traversat Al[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Polibiu

. Era de acum un om format, cu o larga cultura in materie de poezie, filozofie, istorie, isi insusise si arta militara. Polibiu se numara printre primii straini care simt fascinatia irezistibila a Romei. A reusit sa se introduca in cercurile inalte ale orasului, castigand mai ales prietenia lui Scipio Emilianus. A calatorit mult in Galia cisalpina (in Franta meridionala), in Spania. A traversat Alpii si a vizitat Cartagina.

S-a aflat in oastea lui Scipio Emilianus cu prilejul asediului Cartaginei si a asistat la cucerirea si daramarea orasului (146 i.e.n.).
intr-un tarziu s-a inapoiat in Connt unde a si murit (se crede, la varsta de 82 de ani). A scris opera sa. Istorii, in ultimii ani ai vietii. Din cele 40 de carti ale lucrarii s-au pastrat cinci, iar alte fragmente se regasesc in scrierile unor autori care au trait mai tarziu. Istorii este dedicata tot unei epoci contemporane autorului, imbratisand in fapt o perioada de circa sase decenii. 220-l68-l67 i.e.a, cand Roma a cunoscut o explozie a expansiunii sale.

intalnim aici descrierea razboaielor cartagineze, razboiul illiric. victoria asupra Macedoniei si Ligii aheene. expeditia romana victorioasa in Spania. Este in fapt o sinteza intre conceptul de istorie romana si istorie universala, facand legatura intre evenimentele din Italia, Spania, Siria, Egipt. In toate aceste regiuni Imperiul roman realizeaza o functie cuceritoare, dar promoveaza si arta pacii, in felul acesta Polibiu confera organicitate ideii de istorie universala dandu-i acestui concept o noua valoare. Polul structurator al istoriei universale era Roma.

Problema pe care si-a pus-o Polibiu este urmatoarea: cum de a ajuns Roma in decurs de sase decenii sa domine restul lumii, "incat contemporanii pot s-o priveasca uimiti, iar urmasii nu vor ajunge niciodata s-o intreaca7'1 J. Explicatia a cautat-o in forta armatei romane, Vezi Vasile Cristian, Istoriografie generala, Editura Didactica si Pedagogica, 1979, p. 42. in prelegerile de fata folosim aceasta lucrare nu numai pentru ca literatura noastra este lipsita de compendii de istoriografie generala, d si PQitru ca este o realizare temeinica, sobra si bine documentata.

bineinteles, in organizarea ei si mai cu seama in institutiile ei, in echilibru! constitutiei republicii romane. Cu acest prilej, Polibiu examineaza diferite tipuri de constitutii gasind ca forma optima este aceea care asigura soliditatea organismului statal si buna lui functionare. Pentru ca succesul in miscarea istoriei nu consta nici in factorii psihologici, nici in rolul indivizilor, oricat de importanti ar fi. Problema organizarii statale si a stabilitatii institutiilor sunt. asadar, in viziunea hii Polibiu pilonii de rezistenta ai edificiului unei puteri.

Nu mai putin, Polibiu a observat in societatea romana caracterul sudat al celulelor de baza ale acesteia: familia si sentimentul de stransa conexiune al acesteia in jurul "vetrei" ocrotite de zeii protectori si cimentata de memoria inaintasilor Institutiile politice aveau, asadar, la baza tesuturile puternice ale celulelor familiale sudate de religie si de sentimentul veneratiei fata de comunitatea careia apartineau nemijlocit, sentiment transformat pe un plan mai vast in datoria fata de patrie si de valorile pe care le promova.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.