Polarizatia mutuala a moleculelor

5x puncte

categorie: Chimie

nota: 9.99

nivel: Facultate

Indiferent de natura lor, interactiile dipol-dipol sunt atractive si repulsive, iar instabilitatea retelelor moleculare se datoreste echilibrului dintre ele. Apropierea dintre molecule s-ar face pana la contopirea lor totala, datorita fortelor atractive, daca concomitent nu s-ar naste fortele repulsive intre electronii invelisurilor exterioare ale moleculelor si intre nucleele slab ecranate. Parti[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Polarizatia mutuala a moleculelor

Indiferent de natura lor, interactiile dipol-dipol sunt atractive si repulsive, iar instabilitatea retelelor moleculare se datoreste echilibrului dintre ele. Apropierea dintre molecule s-ar face pana la contopirea lor totala, datorita fortelor atractive, daca concomitent nu s-ar naste fortele repulsive intre electronii invelisurilor exterioare ale moleculelor si intre nucleele slab ecranate. Particulele se apropie pana la o distanta intermoleculara minima (distanta de echilibru) la care taria legaturii prin forte van der Waals este maxima si energia legaturii U = UA + UR este minima.

In figura 3.24 este prezentata variatia energiei potentiale la formarea legaturilor intermoleculare van der Waals.Dupa cum se vede din figura de mai sus, de pe variatia curbei integrale, si aici, ca si in cazul legaturii covalente, adancimea gropii de potential reprezinta energia legaturii intermoleculare (U) si respectiv, energia de disociere a legaturii van der Waals.Interactiunile prin fortele de dispersie, sau de schimb cuantic, au fost puse in evidenta de London care le-a elucidat natura pe baza teoriei mecanic cuantice.

Datorita unei distributii incerte, probabilistice a invelisului electronic in jurul nucleelor proprii este posibila oscilatia acestora in contratimp si aparitia unui dipol trecator. Acest dipol poate da nastere intr-o molecula vecina unui moment de dipol indus si cele doua molecule se atrag. Fortele de dispersie sunt aditive, dipolul instantaneu al moleculei fiind rezultanta tuturor deformarilor din atomii componenti. Desi in substantele mentionate protonul nu este total lipsit de invelis electronic, deoarece participa la legaturi covalente, aceste caracteristici ale lui fac ca si in starea sa partial dezecranata, asa cum se afla cand este legat de cele mai electronegative elemente, sa fie avid de electroni, polarizand puternic invelisul electronic al moleculelor vecine.

Neavand electroni, nu este respins de invelisul electronic al atomilor si poate sa se apropie de moleculele vecine si sa-si ataseze perechilor de electroni neparticipanti cu care realizeaza o legatura de tip special, numita legatura de hidrogen. Desi legatura de hidrogen are la baza fenomenul de polarizatie, totusi ea nu este o legatura de natura electrostatica pura, ci are si caracter de legatura covalenta, fiind dirijata in spatiu si prezentand unghiuri si distante intermoleculare constante.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Chimie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.