Poezia simbolista Plumb de George Bacovia

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Poezia simbolista Plumb de George Bacovia
Poezia "Plumb" de George Bacovia (1881 - 1957) deschide volumul de debut, cu același nume, apărut în 1916, care a trecut aproape neobservat în epocă, mai întâi pentru că România se pregătea să intre în primul război mondial, apoi deoarece majoritatea poeziilor din acest volum fuseseră deja publicate în revistele vremii.

[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poezia simbolista Plumb de George Bacovia

Referat despre Poezia simbolista Plumb de George Bacovia
Poezia "Plumb" de George Bacovia (1881 - 1957) deschide volumul de debut, cu același nume, apărut în 1916, care a trecut aproape neobservat în epocă, mai întâi pentru că România se pregătea să intre în primul război mondial, apoi deoarece majoritatea poeziilor din acest volum fuseseră deja publicate în revistele vremii.

Poezia "Plumb" se înscrie în universul Ikic specific bacovian, al "atmosferei de copleșitoare dezolare, [...] o atmosferă de plumb, în care plutește obsesia morții și a neantului și o descompunere a ființei organice" (Eugen Lovinescu).

Tema:
Poeziei o constituie condiția de damnat a poetului într-o societate meschină, care nu-l înțelege, o societate superficială, neputincioasă să aprecieze valoarea artei adevărate.

Ideea exprimă starea de melancolie, tristețe, solitudine a poetului care se simte încătușat, sufocat spiritual în această lume care-l apasă, în care se simte închis definitiv, fără a avea vreo soluție de evadare.

Poezia poate fi considerată, așadar, o artă poetică pentru lirica lui George Bacovia.

Semnificația titlului. Titlul poeziei este simbolul "plumb", cuvânt care are drept corespondent în natură metalul, ale cărui trăsături specifice sugerează stări sufletești, atitudini poetice:

- greutatea metalului- sugerează apăsarea sufletească;
- culoarea cenușie- sugerează monotonia, angoasa;
- maleabilitatea metalului - sugerează labilitate psihică, dezorientarea;
- sonoritatea surdă a cuvântului (patru consoane și o singură vocală) sugerează închiderea definitivă a spațiului existențial, fără soluții de ieșire.

Structură, compoziție, limbaj poetic:
Incipitul este marcat de imperfectul verbului "dormeau ", care sugerează absența trăirilor interioare precum și acțiunile nefinalizate ale eului liric.

Poezia este alcătuită din două catrene, fiind prezente două planuri ale existenței: unul exterior sugerat de cimitir, cavou, veșmintele funerare și unul interior sugerat de sentimentul de iubire care-i provoacă poetului disperare, nevroză, deprimare, dezolare.

Strofa întâi exprimă simbolic spațiul închis, sufocant, apăsător în care trăiește poetul, ce poate fi societatea, mediul, propriul suflet, propria viață, destinul sau odaia. Oricare dintre aceste spații este sugerat de simboluri din câmpul semantic al elementelor funerare - "sicriele de plumb", "cavou", "funerar vestmânt", "coroanele de plumb"-, trimițând, ca stare, către iminența morții.

Starea poetului de solitudine este sugerată de sintagma "stăm singur", care, alături de celelalte simboluri creează pustietate sufletească, "era vânt", nevroză, spleen, "scârțâiau". Repetarea simetricăa simbolului "plumb", plasat ca rimă la primul și ultimul vers al strofei întâi sugerează apăsarea sufletească, neputința poetului de a evada din această lume apăsătoare, obositoare, stresantă, sufocantă.

Strofa a doua a poeziei ilustrează mai ales spațiul poetic interior, prin sentimentul de iubire care "dormea întors", sugerând disperarea poetului, "strig", într-o solitudine morbidă, "stăm singur lângă mort", dragostea nefiind înălțătoare, ci dimpotrivă este rece, "frig" și fără nici un fel de perspective de împlinire, "atârnau aripile de plumb".

Relația de simetrieeste dată de prezența simbolului "plumb", așezat ca rimă, de sintagma "flori de plumb", aflată la începutul versului al doilea din fiecare strofă.

Poezia "Plumb" este o confesiune lirică, Bacovia exprimându-și stările prin mărcile persoanei I singularîn sintagma "stăm singur", care se regăsește simetricla începutul versului al treilea din fiecare strofă.

Imaginile surprinzătoare și inedite dau o profundă semnificație stărilor sufletești exprimate, poetul alăturând simbolului "plumb" alte cuvinte, formând sintagme extrem de sugestive: "flori de plumb" (viață-moarte), "amor de plumb" (oboseala psihică, sentimente apăsătoare), "aripile de plumb" (imposibilitatea împlinirii idealului).

Alte simboluri sunt verbele auditive a căror sonoritate stridentă, enervantă sugerează tristețe și disperare, "să strig" sau stare de nevroză, "scârtâiau", precum și intemperii ale naturii ce simbolizează un suflet pustiit, "era vânt" sau încremenire și răceală interioară, "era frig".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.