Poezia satirica la romani

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

Chiar daca lasam la o parte poemele comice pseudo-homerice Margites si Batrachomyomachia (Lupta broastelor cu soarecii), prea departate in continut de satira romana, trebuie totusi sa luam in considerare iambii lui Arhiloh din Paros (secolul VII i.e.n.) si ai lui Hipponax din Efes (secolul VI i.e.n.); obiectul criticii si atacurilor acestora erau insa dusmanii personali ai poetilor, factiunile pol[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poezia satirica la romani

Chiar daca lasam la o parte poemele comice pseudo-homerice Margites si Batrachomyomachia (Lupta broastelor cu soarecii), prea departate in continut de satira romana, trebuie totusi sa luam in considerare iambii lui Arhiloh din Paros (secolul VII i.e.n.) si ai lui Hipponax din Efes (secolul VI i.e.n.); obiectul criticii si atacurilor acestora erau insa dusmanii personali ai poetilor, factiunile politice adverse, in timp ce, in tot cursul istoriei ei, satira romana se mentine pe o treapta mai inalta a generalizarii, vizand tipuri, ridiculizand vicii, dezbatand probleme literare sau sociale etc.

Aceasta deosebire esentiala se explica prin dezvoltarea independenta a satirei romane .continuatoare a unor traditii autohtone, avandu-si originea intr-o epoca premergatoare influentei grecesti, si in evolutia ei in conditii politice si sociale diferite de cele ale cetatilor grecesti. In acestea din urma, inca din secolul VII i.e.n., frecventa si violenta luptelor dintre partide, succesiunea neintrerupta a masacrelor, asasinatelor, exilarilor, confiscarilor de averi nu permiteau nimanui sa ramana in afara pasiunilor partizane, rar adoptau si la poeti forme de o cruzime azi surprinzatoare.

Istoria satirei romane n-a putut retine nimic altceva decat numele succesorilor minori ai lui Lucilius. Adevaratul sau continuator si cel care a dus genul la perfectiune este Horatius . Conditiile politice se schimbasera insa cu desavirsire; republica romana, cu libertatile ei; chiar limitate, se prabusise; Horatius insusi, tanar, luase parte la ultima batalie care opusese armata republicana celei a lui Octavianus si Antonius si abandonase, fara glorie, prin fuga, oastea in deruta a Republicii. Sub noul regim, invectiva politica, polemica deschisa cu personajele de vaza ale vremii devenise imposibila.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.