Poezia romantica si cea simbolista

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.99

nivel: Liceu

Aceasta veritabila confesiune de credinta a scriitorului ne arata clar ca optiunea sa este pentru romantism. Chiar mai mult, el se dezice astfel de clasicism si de regulile sale rigide, aceasta fiind de fapt una dintre trasaturile de baza ale curentului romantic, care aparuse ca o rebeliune a tinerei generatii impotriva vechiului regim. Cu toate acestea, Eminescu nu este un romantic pur, ca Byron [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poezia romantica si cea simbolista

Aceasta veritabila confesiune de credinta a scriitorului ne arata clar ca optiunea sa este pentru romantism. Chiar mai mult, el se dezice astfel de clasicism si de regulile sale rigide, aceasta fiind de fapt una dintre trasaturile de baza ale curentului romantic, care aparuse ca o rebeliune a tinerei generatii impotriva vechiului regim. Cu toate acestea, Eminescu nu este un romantic pur, ca Byron sau Goethe de exemplu!

Intalnim in opera sa chiar si concepte profund clasice, cum ar fi eterna cautarea adevarului, scriitorul tradand poate din acest punct de vedere principiile romantismului. Dar mai presus de orice, el a avut marele privilegiu -datorat in cea mai mare masura neconcordantei temporale dintre majoritatea marilor romantici si dansul-, de a da o expresie unica si totalizatoare a romantismului!
Din acest motiv, opera sa se detaseaza net de cea a celorlalti romantici, existand la Eminescu chiar si unele insemne ale modernitatii.

Dintre ele, luciditatea actului creatiei, tristetea apasatoare si pesimismul vor fi adoptate mai tarziu si de poetii occidentali, care erau la vremea aceea preocupati mai degraba de estetica macabra si stranie a simbolismului. Exista insa si nenumarate asemanari intre Eminescu si ceilalti poeti romantici, atat la nivel conceptual si stilistic, cat si in ceea ce priveste destinul lor boem si tragic.De fapt, toti romanticii alcatuiesc o adevarata comunitate de spirite si de destine.

Despre tema timpului, la Eminescu putem spune ca avem de-a face cu o supra tema, pentru ca, mai mult ca iubirea, mai mult ca natura, el a cultivat aceasta tema. Se poate chiar vorbi de un sentiment al timpului specific eminescian. Astfel, poetul roman devine superior multor altor poeti romantici prin multitudinea perspectivelor. In ansamblu, opera sa poate fi considerata o adanca si ampla meditatie asupra vietii si a mortii. Poetul isi simte intreaga existenta sub semnul timpului, iar drama celui care ar vrea sa atinga o cunoastere absoluta este aceea de a avea sentimentul relativitatii.

Se invoca des perspectiva timpului individual, care reprezinta trecerea spre o moarte inevitabila. In opera sa, Eminescu incearca totusi diferite modalitati de scapare de sub zodia acestui timp individual.La Eminescu avem de-a face de fapt cu doua naturi. Mai intai una exterioara, ale carei elemente au fost evocate si de alti scriitori, dar care poarta totusi un timbru aparte, fiind mereu numita eminesciana. Elemente cum ar fi lacul, codrul, izvorul, teiul, salcamul, toate sunt articulate intr-o noua lume. Dar exista apoi si un alt tip de natura, o natura interioara, un suflet ce se oglindeste in toate poeziile sale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.