Poezia mitologica

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.85

nivel: Liceu

Silfii si Eros isi fac aparitia in Misterele noptii. Vesta si Mars sant invocati in Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie; Apolon, Eol, Erato apar in oda La Heliade, Apolon apare si in poezia inchinata Amicului F. I.x in inceputurile sale poetice, Eminescu se arata asadar un spirit in permanenta ispitit de figurile mitologiei, in special de acelea ale mitologiei greco-latine. Scolarul de pe vremuri, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poezia mitologica

Silfii si Eros isi fac aparitia in Misterele noptii. Vesta si Mars sant invocati in Ce-ti doresc eu tie, dulce Romanie; Apolon, Eol, Erato apar in oda La Heliade, Apolon apare si in poezia inchinata Amicului F. I.x in inceputurile sale poetice, Eminescu se arata asadar un spirit in permanenta ispitit de figurile mitologiei, in special de acelea ale mitologiei greco-latine. Scolarul de pe vremuri, care da preferinta cartilor ce lasau liber jocul fanteziei, realiza si ca poet o viziune miAZtologica.

Sa ne aducem aminte de Venere si Madona, poezia cu care el se afirma in literatura romana, inceputul ei trada o puternica ataAZsare de figurile mitologiei eline, el simtea o inclinare adanca pentru idealurile unei lumi care apusese demult, dar care lasase mostenire timpurilor noastre gandirea mitica si expresia poetica. Din bogata galerie a personajelor mitologiei eline, poetul izola cu acel prilej fi-gura zeitei Venus, imagine a frumusetii dupa conceptia elina, fruAZmusete de forme si de voluptati in fata careia se ridica idealul fruAZmusetii morale concretizata, in crestinism, de figura Madonei.

In aceste inceputuri poetice ale lui Eminescu, cele doua imagini conAZcretizau doua straturi din istoria civilizatiei si functionau izolat in planul poeziei, semnificand doua idealuri poetice si traducand totAZodata ritmica sentimentului de adoratie, care pentru poetul roman cunoaste dubla miscare spre voluptatea fizica si spre voluptatea moAZrala.

Atunci cand experienta poetului se va adanci si cand fluxul senAZtimental va parasi linia expresiei ornamentate, cele doua imagini se vor contopi in imaginea totalizatoare a femeii iubite care, in poezia Din valurile vremii, va uni atitudinea anticei Venere cu expresia moAZrala a modernei Madone.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.