Poezia lui Lucian Blaga

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

Cuvantul devine univers de substitutie, perfect constituit si apt a inchide in sine zidiri de om sau de vis. Poetul actioneaza sensuri in stare nascanda, o alta ordine a semnificatiei se impune in modul de a trai imaginile si insusi verbul, de multe ori restaurat, se sustrage intelegerii comune pentru a se angaja, pe axe ce merg de la organic la spiritual, in reactivarea unui fond evenimental satu[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poezia lui Lucian Blaga

Cuvantul devine univers de substitutie, perfect constituit si apt a inchide in sine zidiri de om sau de vis. Poetul actioneaza sensuri in stare nascanda, o alta ordine a semnificatiei se impune in modul de a trai imaginile si insusi verbul, de multe ori restaurat, se sustrage intelegerii comune pentru a se angaja, pe axe ce merg de la organic la spiritual, in reactivarea unui fond evenimental saturat de arhaicitate.
Poezia este gandita atat de intens incat in urma actului de creatie apare textul si urma lui inefabila - universul imaginar, fenomen de dedublare ce-si contine propriii agentit generatori.

Tot criticul literar Ion Pop descopera ca structura universului imaginar blagian are la origine un model spatial a carui geometrie se apropie de figurile cerului si sferei. Astfel este posibila manifestarea solidaritatii intre "bolta cereasca si cerul de jos", intre celest si teluric. "Adancul" si "inaltul" se conjuga intr-un spatiu matricial in care, rand pe rand, "corola de minuni a lumii", monada, satul strabunilor, gradina, casa, vatra sunt resimtite ca axis mundi . Elementele constitutive ale "cosmosului" poetic sunt muntele, pestera, padurea, iezerul, izvorul, fantana, marea, gorunul.

Acest univers este populat de vietuitoare diverse ce alcatuiesc un adevarat "bestiar": taurul, manzul, ursul, cerbul, unicornul, sarpele. Blaga construieste cu aceste elemente (sa nu uitam recurenta pajurei) imagini impresive, analogii structurate in forul subiectiv care intersecteaza realitati absolvite de orice raport formal. Ramas intre coordonate mitice, eul poetic psalmodiaza atributele matriciale ale imaginarului.

Gandindu-ne la constanta atitudinii problematice, putem afirma ca poezia lui Blaga se inscrie in simbolica sugerata de celebrul tablou al lui Hieronymus Bosch in care Iacob se impotriveste magicianului Ermogene. Adica, revelatia (poetica) este urmarea unui act cognitiv ce implica participarea, si nu ofranda pasiva a vrajilor oculte. Puterile magice ale poeziei tin de miscarea eliberatoare de limitele temporale, tin de transparentele nocturne ale reveriei si de mirabilele germinatii ale cosmosului umanizat.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.