Poezia filosofica a lui Eminescu

1x punct

categorie: Romana

nota: 9.90

nivel: Liceu

In poezia "Mortua est!" in care deplange moartea prematura a iubitei Eminescu face filosofia neantului:
"Se poate ca bolta de sus sa se sparga,
Sa vada nimicul cu noaptea lui larga."
Eminescu anticipeaza aici nihilismul filosofiei esentialiste moderne, asa cum ne demonstreaza Zvetlana Paleologu-Matta in eseul sau "Eminescu si abisul ontologic". Si poezia de inspiratie istorica[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poezia filosofica a lui Eminescu

In poezia "Mortua est!" in care deplange moartea prematura a iubitei Eminescu face filosofia neantului:
"Se poate ca bolta de sus sa se sparga,
Sa vada nimicul cu noaptea lui larga."
Eminescu anticipeaza aici nihilismul filosofiei esentialiste moderne, asa cum ne demonstreaza Zvetlana Paleologu-Matta in eseul sau "Eminescu si abisul ontologic". Si poezia de inspiratie istorica este si poezie filosofica. In poemul "Muresanu", si-n tabloul dramatic "Andrei Muresanu" aparute postum, in care evoca figura marelui revolutionar pasoptist, Eminescu mediteaza asupra manifestarii raului in istorie si impartaseste convingerea schopenhauriana dupa care esenta lumii o formeaza raul "Ca samburele lumii-i eterna rautate". Tot pe o concepti 939e422j e schopenhauriana este cladita si poezia "Memento mori!" "Toate au trecut pe lume, numai raul a ramas."

"Rugaciunea unui dac", poem autoreferential
Desi este de inspiratie istorica, "Rugaciunea unui dac" ("Convorbiri literare", 1879) poale fi considerata prima mare poezie filosofica eminesciana. Titlul poeziei este deschis si polivalent, dacul care se roaga lui Zamolxe sa-i crute viata poate fi Sarmis, asa cum opineaza Calinescu in "Opera lui Mihai Eminescu", dar poate fi si Decebal inaintea caderii Sarmisegetusei, care prefera sa moara decat sa fie umilit de romani, dupa cum la fel de bine poate fi chiar poetul insusi, care se identifica cu destinul tragic al regilor geto-daci.

In acest poem Eminescu foreaza adanc in fondul nostru autohton. Poezia debuteaza cu o imagine cosmogonica memorabila inspirata din "Imn catre Prajapati" sau "Imn catre zeul necunoscut" din partea a X-a din "Rig Veda":

"Pe cand nu era moarte, nimic nemuritor,
Nici samburii luminii de viata datator.
Nu era zi, nici mane, nici ieri, nici totdeauna,
Caci unul erau toate si totul era una;
Pe cand pamantul, cerul, vazduhul, lumea toata
Erau din randul celor ce n-au fost niciodata,
Pe-atunci erau Tu singur, incat ma-ntreb in sine-mi:
Au cine-i zeul carui plecam a noastre inemi?"

Versul antologia "Caci unul erau toate si totul era una" unul din marile versuri eminesciene care mai apare in "Scrisoarea I" "Unul e in toti, tot astfel cum una e in toate" exprima principiul identitatii al Unului si Unicului ce se manifesta in toti si in toate. Acesta este principiul suprem al vietii numit Brahman in "Upanisade", "nimeni si nimic nu este mai presus de Brahman". Acest principiu este cuprins in formula sanscrita "Tat-Twan-Asi" (acesta esti tu).

Eminescu are chiar o poezie postuma cu acelasi titlu, in care fata de imparat a fost intr-o alta existenta prostituata. Principiul identitatii apare mai tarziu in filosofia greaca eleata in formulele identitatii "Tad ekarn" (acest unu) si "beu kai pan" (unul si totul). Dupa aceasta varianta cosmogonica indiana luma a avut totusi un creator in zeul Prajapati, primul zeu din mitologia indiana, anterior lui Brahma, care apare mai tarziu in brahmanism si hinduism, versul "Au cine-i zeul carui plecam a noastre inemi?" apare aproape intocmai ca in "Imn catre Prajapati", unde in final ni se divulga si nu zeului necunoscut "Esti TU Prajapati?"
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.