Poezia de meditatie istorica si sociala

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

In realitate, Eminescu era un anlihegelian, asa cum se poate observa dintr-o nota din manuscrisele sale in care vorbeste despre "lumea intocmita dupa calapodul stramb al lui Hegel". Eminescu a avut mai degraba o conceptie neevolutionista, statica, eleata si fenomenologica, incercand sa surprinda aproape intotdeauna esenta si adevarurile imuabile, perene ale istoriei. Dupa Eminescu istoria nu se sc[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poezia de meditatie istorica si sociala

In realitate, Eminescu era un anlihegelian, asa cum se poate observa dintr-o nota din manuscrisele sale in care vorbeste despre "lumea intocmita dupa calapodul stramb al lui Hegel". Eminescu a avut mai degraba o conceptie neevolutionista, statica, eleata si fenomenologica, incercand sa surprinda aproape intotdeauna esenta si adevarurile imuabile, perene ale istoriei. Dupa Eminescu istoria nu se schimba in esenta ei, ci numai in forma. Istoria se repeta si este aceeasi piesa dar cu alti actori. In conceptia lui Eminescu istoria nu consemneaza decat simple schimbari de decor.

Cea mai valoroasa si mai importanta opera de inspiratie istorica a lui Eminescu ramane vastul poem panoramatic despre succesiunea civilizatiilor, "Memento mori" sau "Panorama desertaciunilor", scris la varsta de 22 de ani si aparut postum.Dintre toate epocile istoriei nationale Eminescu a fost cel mai atras de perioada geto-dacica, si a incercat chiar sa construiasca o mitologie autohtona prin poeme ca: "Memento mori", "Povestea magului calator stele", "Sarmis", "Gemenii", "Rugaciunea unui dac", "Strigoii", s.a. A proiectat chiar o epopee "Decebal" din care nu a realizat decat un fragment in care apare Ogur, un bard orb, un fel de Homer autohton. La Eminescu istoria se pierde in mitologie si miturile se revarsa in istorie.

Ca specie literara "Memento mori" este o sociogonie, ca si "Munci si zile" a lui Hesiod, "Paradisul pierdut" si "Paradisul regasit" al lui Milton, "Legenda secolelor" a lui Victor Hugo si "Tragedia omului" a lui Madach. Prin dimensiuni si ca valoare "Memento mori" a fost comparata mai mult cu "Legenda secolelor" a lui Victor Hugo, dar intre cei doi mari romantici exista o deosebire esentiala: Victor Hugo este optimist si increzator in viitorul umanitatii, pe cand Eminescu este sceptic si pesimist. "Memento mori" are la baza motivul Ecleziastului biblic "Desertaciunea desertaciunilor si toate sunt desarte", care apare mai inainte in literatura noastra la Miron Costin in poemul "Viata lumii".

"Memento mori" este impregnata de pesimism schopenhauerian, asa cum spunea Calinescu in "Opera lui Eminescu" - in "Memento mori" Eminescu "documenteaza nimicul".In aceasta ampla desfasurare panoramatica se succed rand pe rand: comuna primitiva, Babilonul, Egiptul, Palestina, Grecia si Roma antica, Dacia, Marea Revolutie franceza si Imperiul lui Napoleon I Bonaparte. Cel mai intins episod este dedicat Daciei si razboaielor dintre daci si romani, la care participa zeii Olimpului de partea romanilor, iar de partea dacilor, zeii nordici, in frunte cu Odin care isi au sediul in Valhalla, leaganul mitologiei nordice, din Marea Nordului cea inghetata. In viziunea lui Eminescu Odin este frate bun cu Zamolxe, Eminescu impartaseste ipoteza fantezista a lui Iacob Grimm dupa care getii ar fi fost inruditi cu gotii. Episodul dacic se incheie cu blestemul lui Decebal in urma caruia are loc navalirea populatiilor barbare sub loviturile carora cade Imperiul Roman.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.