Poezia - eseu argumentativ

5x puncte

categorie: Romana

nota: 5.00

nivel: Liceu

Realizează un eseu de tip argumentativ, de 15-20 de rânduri, despre poezie pornind de la afirmația lui Octavian Goga: “Adevăratele poezii încep acolo unde se sfârșesc pe hârtie”.

Poezia nu este proză, poate să spună un elev inocent, dacă i se cere să observe asemănările, dar mai ales deosebirile dintre cele două genuri dominante în istoria literaturii. O definiție de gen[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poezia - eseu argumentativ

Realizează un eseu de tip argumentativ, de 15-20 de rânduri, despre poezie pornind de la afirmația lui Octavian Goga: “Adevăratele poezii încep acolo unde se sfârșesc pe hârtie”.

Poezia nu este proză, poate să spună un elev inocent, dacă i se cere să observe asemănările, dar mai ales deosebirile dintre cele două genuri dominante în istoria literaturii. O definiție de genul acesta nu ar trebui să surprindă, sau să pară prea facilă, fiind de fapt obiectul unei vechi meditații asupra întâietății și caracteristicilor poeziei și ale prozei.

În antichitate, poezia (alături de tragedie) era câmpul literar dominant. Proza, care era mai apropiată de vorbirea comună, eliberată de rigorile exprimării ritmice, s-a păstrat într-un con de umbră până târziu în evoluția literaturii. Chiar denumirea de proză, provenită din lat. “prosa”, însemnând “discurs în linie dreaptă”, sugerează caracteristica definitorie a acestuia: absența complicațiilor stilistice – trăsătură menținută până în vremurile moderne.

Poezia se distinge însă de proză și de vorbirea obișnuită în primul rând prin ritm, prin armonie și prin imagine - caracteristici menținute în bună măsură din antichitate până în perioada modernă. Teoria literară a făcut mereu distincția între un limbaj prozaic și un limbaj înalt, al emoțiilor specifice.
Apelând la acest limbaj specific, poezia transmite cititorului o varietate de sentimente și trăiri.

Lirismul, asociat poeziei (dar nu toate poeziile sunt lirice, existând și texte poetice aparținând genului epic) constă în transmiterea în mod direct a sentimentelor eului liric. În teoria literară se face distincția între două tipuri de lirism: subiectiv (ex: M.Eminescu) și obiectiv (mai rar, ex: G. Coșbuc). Imaginarul poetic apelează la o mulțime de figuri de stil (tropi) specifice: epitet, comparație, inversiune, enumerație, interogație și exclamație retorică, metaforă, hiperbolă și litotă, antiteză etc.

Identificăm, de asemenea, în textele poetice, relații de simetrie, de opoziție sau de recurență. Spre deosebire de poetica tradițională, în care elementele de prozodie (ritm,măsură, rimă) sunt definitorii, poetica modernă susține versul liber și ritmul interior. În evoluția literaturii, trecând prin rigorile diverselor curente literare (umanism, iluminism, clasicism, romantism, simbolism, modernism, curentele de avangardă cu experiențele lor exteme, postmodernism), poezia continuă să incite.

Astfel, dincolo de text, “adevărata” poezie ne permite să ne proiectăm într-un spațiu imaginar, într-o lume ”poetică”, paralelă cu cea reală, de la care pornește, și totuși atât de fascinantă.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.