Poetii englezi ai lacurilor

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.78

nivel: Liceu

Samuel Taylor Coleridge
Samuel Taylor Coleridge a fost fiul unui preot din Devonshire. Nascut in 2l octombrie l772 si fiind cel mai mic dintre zece frati, el a studiat la Londra si Cambridge. Coleridge a avut un spirit foarte puternic, dar un caracter care depindea pe sprijinul si prietenia altora. La Cambridge practic si-a pierdut vremea, desi acolo l-a cunoscut pe Robert Southey si s-a im[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poetii englezi ai lacurilor

Samuel Taylor Coleridge
Samuel Taylor Coleridge a fost fiul unui preot din Devonshire. Nascut in 2l octombrie l772 si fiind cel mai mic dintre zece frati, el a studiat la Londra si Cambridge. Coleridge a avut un spirit foarte puternic, dar un caracter care depindea pe sprijinul si prietenia altora. La Cambridge practic si-a pierdut vremea, desi acolo l-a cunoscut pe Robert Southey si s-a imprietenit cu el. De fapt Coleridge descria prietenia sa cu Southey si Wordsworth ca “Trei oameni, dar un singur suflet”, unii chiar il considera pe Southey al treilea poet al lacurilor. Este adevarat ca a trait in acelasi tinut si ca i-a insotit pe Wordsworth si Coleridge in plimbarile lor la tara.

O fire schimbatoare
Cariera lui Coleridge a fost variata - a scris pentru ziare, a predicat, a predat. A incercat chiar sa-si infiinteze un ziar propriu, dar lipsa lui de concentrare si firea schimbatoare reprezentau un handicap decisiv in incercarile sale de afaceri. Adesea avea datorii.

In l795, anul in care l-a cunsocut pe Wordsworth, Coleridge s-a casatorit cu Sara Bricker, o prietena a lui Robert Southey, si in anul urmator i s-a nascut primul copil. La inceputul casniciei Coleridge gasea o mare placere in timpul petrecut cu copii sai, in special cu fiul sau cel mai mare, Hartley. Dar farmecul faptului de a fi tata a trecut repede si el s-a intors la modul sau de viata de burlac. Calatorea in strainatate vizitand oameni si locuri despre care credea ca-l vor ajuta sa-si deschida noi orizonturi. El a devenit chiar dependent de opiu.

A fost un noroc ca poetul a avut prieteni atat de buni, deoarece el insusi nu parea sa aiba simtul angajamentului. Casnicia sa a esuat, copii sai au devenit straini fata de el, iar temperamentul sau instabil a cauzat continuarea consumului de opiu.

Balade lirice
Acest ciclu de poezii, publicate in l798, a fost conceputa de Wordsworth si Coleridge si reprezinta cea mai cunoscuta colaborare a celor doi. Faptul ca au ajuns sa lucreze impreuna aproape ca este o enigma, deoarece temperamentele celor doi barbati au fost complet diferite - lui Wordsworth ii placea linistea vietii de la tara, aerul proaspat, plimbarile lungi si ii placea in mod deosebit sa-si scrie poeziile la aer liber. Pe de alta parte, Coleridge era un erudit, un cititor avid si un admirator al filosofiei germane. Era un om cu capacitati deosebite, dar cu un caracter nestatornic. Totusi amandoi au acordat o mare importanta sentimentelor lor si s-au lasat profund influentati de forta desavarsita a naturii.

Batranul marinar
Coleridge alegea teme supranaturale si romantice si in poezia sa punea accentul pe latura umana, adesea lasand sa se intrevada esenta propriei sale firi. Wordsworth alegea teme mai degraba lumesti - scene din viata obisnuita. Dar a introdus imaginatia, si prin aceasta familiaritatea a disparut, lasand loc prospetimii si unui mod nou de a privi viata.
Cea mai importanta contrihutie a lui Coleridge la Baladele Lirice a fost Balada batranului marinar, o balada despre aventuri misterioase din timpul unei calatorii in jurul lumii, povestita de un marinar batran unui invitat la o nunta. Corabia marinarului ajunge in Antarctica unde ramane prinsa intre ghetari. Un albatros apare si ii conduce intr-un loc adapostit, dar marinarul il impusca fara un motiv anume. Pentru aceasta crima impotriva naturii, el este pedepsit printr-o serie de aventuri inspaimantatoare.

Se abate seceta asupra lor si unul cate unul oamenii echipajului mor iar marinarul este martor la ridicarea sufletelor lor din corpuri. El este singurul care ramane in viata si in cele din urma ajunge acasa. Dar un pustnic il pedepseste, condamnandu-l sa pribegeasca din tara in tara si sa-si povesteasca intamplarea.

Poezia a fost noua si stranie pentru acea vreme, si chiar si azi isi mai pastreaza misterul si forta unica. Pare mai degraba o balada veche, repovestita de un poet cu o imaginatie salbatica si neobisnuita. Ea amesteca realul cu supranaturalul, dar introduce deasemenea si spiritul afectiunii, care este una din moralele poeziei. Thomas Wolfe, un romancier american al anilor l930, scria: "Dar eu nu cred ca Balada batrdnului marinar a fost pentru Coleridge o evadare din realitate. Cred ca a fost realitatea. Cred ca el a fost pe corabie si a facut acea calatorie si a simtit si a stiut totul."

Contributia lui Wordsworth prezinta un puternic contrast. Michael este povestea unui pastor care trece prin vremuri grele. Este o poveste a saraciei, a curajului si a suferintei si este redata, asa cum intenfionase Wordsworth, "Intr-o limba cu adevarat folosita de oameni". Wordsworth spera sa se desparta de limbajul artificial, poetic al secolului al XVIII-lea si sa se intoarca la teme simple, folosind un limbaj simplu.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.