Poetica romantica - modelul morfologic

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Liceu

Poetica morfologica nu aduce numai o dovada zdrobitoai continuitatii discursului rational si analitic despre arta si poezie perioada romantica, ci, totodata, fiind un nou stadiu in dezvoltai modelului mereologic al literaturii, ea serveste ca punte de lega tura intre trecutul antic, aristotelic, al traditiei de cercetare forma ei de manifestare din secolul al XX-lea - poetica striicj turala. Morfo[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poetica romantica - modelul morfologic

Poetica morfologica nu aduce numai o dovada zdrobitoai continuitatii discursului rational si analitic despre arta si poezie perioada romantica, ci, totodata, fiind un nou stadiu in dezvoltai modelului mereologic al literaturii, ea serveste ca punte de lega tura intre trecutul antic, aristotelic, al traditiei de cercetare forma ei de manifestare din secolul al XX-lea - poetica striicj turala. Morfologia romantica a rafinat modelul mereologic al poe| ticii si i-a largit substantial orizontul.

Daca ne amintim, mei logia lui Aristotel era o reprezentare structurala a categorii, poetice universale (genurile); mereologia romantica este it prima incercare teoretica de a infatisa operele poetice particu| ca structuri. De acum incolo, conceptul de structura va fi in
i ca un model al structurilor universale, dar si ca un l idiidtii erelor poetice Poetica jumai ca un model al structurilor universale, dar si nUstrutnent de intelegere a individuatiei operelor poetice. Poetica, 'D calitate de stiinta a literaturii, va combina si integra studiul 'atesoriilor poetice universale cu analiza interpretarii operelor poetice in unicitatea lor.

Aparitia poeticii morfologice in perioada romantica este un simptom al modificarii epistemologice majore, prezentata adesea de istoricii ideilor (vezi, de exemplu, Deutsch 1951): inlocuirea mode-lului mecanicist de catre modelul organic. Modelul organic isi revendica radacini filosofice antice (Orsini 1972; aici, cap. I, sec. 3B). insa a devenit cu adevarat o paradigma sistematica si elaborata din punct de vedere teoretic doar la inceputul secolului al XlX-lea, unificand gandirea romantica dincolo de diferentele filosofice si ideologice existente.

Mai mult, modelul cunoaste o extindere inter-discipiinara, cuprinzand stiintele naturii, filosofia, estetica, lingvistica ori studiile antropologice si culturale. in ciuda intinderii sale interdisciplinare, demersul morfologic nu duce catre un reductionism scientist, ci. mai curand. impiedica aparitia acestuia Morfologia a imbratisat stiintele naturii si pe cele culturale nu dintr-o intamplare, ci deoarece a intuit specificitatea si ireductibilitatea diverselor niveluri fenomenologice (vezi Holenstein, 1984).

Forta unificatoare a modelului organic este reprezentata in mod simbolic de personalitatea lui Goethe. ale carui preocupari creatoare au cuprins stiintele naturii, poezia, poetica si estetica. Legatura stransa dintre efortul stiintific si cel poetologic. a carei existenta a fost demonstrata in opera lui Aristotel, este reiterata in perioada romantica. Morfologia naturii vii a lui Goethe reprezinta fundamentul teoretic pentru o morfologie a literaturii. Pentru a intelege tezele de baza ale poeticii morfologice, trebuie prezentate pe scurt presupozitiile filosofiei naturii expuse de Goethe.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.