Poetica formalista din Germania in Rusia

3x puncte

categorie: Romana

nota: 9.80

nivel: Facultate

La inceputul secolului XX mai multi specialisti in domeniu) literaturii din Germania si Austria au manifestat un mare interes pentru studiul ..tehnicilor poetice" ale genului narativ. Filologul clasicist Otmar Schissel von Fleschenberg a avut cea mai impor-tanta contributie,6 dar cel care a dat impulsul initial a fost germa-nistul Bernard Seuffert.7 Cea mai sistematica formulare a poeticii germane[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Poetica formalista din Germania in Rusia

La inceputul secolului XX mai multi specialisti in domeniu) literaturii din Germania si Austria au manifestat un mare interes pentru studiul ..tehnicilor poetice" ale genului narativ. Filologul clasicist Otmar Schissel von Fleschenberg a avut cea mai impor-tanta contributie,6 dar cel care a dat impulsul initial a fost germa-nistul Bernard Seuffert.7 Cea mai sistematica formulare a poeticii germane asupra naratiunii se gaseste in voluminoasa lucrare a lui Wilhelm Dibelius.

Poetica narativa germana s-a inspirat dintr-o curioasa combiAZnatie a doua surse: pe de-o parte din retorica aflata in eclipsa, pe de alta parte din teoria artei (Kunstwissenschafi) care tocmai atunci aparea in opinia naratologilor germani, cele doua surse nu erau incompatibile; ei au crezut ca din fuziunea lor va rezulta o cuprinzatoare teorie a ..formei" si ..continutului" in literatura. TreAZbuie amintit in mod special faptul ca traditia retorica, care nu era bine primita in multe sectoare ale poeticii moderne, apare travesAZtita in fundamentele naratologiei moderne.

Traditia retorica a fost de prima importanta pentru proiectul lui Schissel. Manifestul sau programatic (1912. iii-xiv) a inceput cu critica a doua curente: poetica traditionala normativa, al carei scop este evaluarea compozitiilor literare ,.pe baza unor principii estetice" si critica psihologica mai recenta, centrata pe natura placerii estetice si cea a creatiei artistice. Nici una din aceste abordari nu poate duce la o cunoastere a artei literaturii.

in cautarile sale pentru o metoda care sa scoata la iveala proprietatile artistice ale literaturii. Schissel a redescoperit poetica retorica: el a conceput-o generos, drept studiul "procedeelor artistice retorice (rhetorische Kunstmittel) si al utilizarilor lor in opere particulare. in genuri literare si in intreg domeniul retoricii" (1912, v). Spre deosebire de el, Seuffert s-a inspirat in primul rand din Kunstwissenschaft. El si-a dezvolta' abordarea printr-o relativizare a opozitiei clasice propusa de GotthoW E Lessing si atragand atentia asupra asemanarilor formale existente intre toate artele.

Opozitia dintre literatura si artele vizuale devine falsa daca se ia in considerare modelarea formei literare; procedeele formale ale operelor de arta literare nu pot fi remarcate decat daca ..succesiunea se transforma in coexistenta. Daca simetria sauPoetica formalista: din Germania in Rusia paralelismul sunt create de poet, ele pot produce un efect numai in stare de coexistenta, cu toate ca sunt infatisate in succesiune" (1911, 02). Este deosebit de semnificativ faptul ca aceasta afirmatie timAZpurie despre ..forma spatiala" in literatura este formulata in contextul unei reflectii care leaga literatura de alte forme de arta.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.