Podoabe taranesti

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.87

nivel: Liceu

Difrentierea si clasificarea podoabelor se poate face, dupa acea parte a corpului careia ii sunt destinate: podoabele pentru cap, gat, piept, brau, pentru maini si chiar pentru picioare (pinteni, zurgalai, ciucurii policromi ai costumului calusarilor). Exista, de asemenea, si alte criterii de grupare: varsta, sexul sau apartenenta etnica. Intalnim podoabe ce marcheaza diferente sociale (conciul de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Podoabe taranesti

Difrentierea si clasificarea podoabelor se poate face, dupa acea parte a corpului careia ii sunt destinate: podoabele pentru cap, gat, piept, brau, pentru maini si chiar pentru picioare (pinteni, zurgalai, ciucurii policromi ai costumului calusarilor). Exista, de asemenea, si alte criterii de grupare: varsta, sexul sau apartenenta etnica. Intalnim podoabe ce marcheaza diferente sociale (conciul de bani din Banat, zgarda scumpa din Maramures), podoabe pentru fiecare zi, pentru sarbatori sau purtate la anumite ceremonialuri (cununa de mireasa din Oas, zgarda de mireasa din Bihor, palaria cu "roata" din Bistrita-Nasaud, naframa de nunta din Bucovina).

In patrimoniul Muzeului Taranului Roman, podoabele taranesti constituie o colectie de o mare diversitate, reunind atat piese ce se regasesc in aproape toate zonele tarii (salbe de bani din aur si argint, diferite ca marime si alcatuire), cat si tipuri de podoabe cu o raspandire limitata (cheile pe chici din Padureni, Hunedoara).
De la floarea culeasa din gradina si prinsa in par pana la obiecte confectionate din metale nobile, de la simpla gaurire si agatare a unor pietre, scoici etc.

(martisoare, florinasi) pana la gravare, traforare, filigranare, preferintele si imaginatia taranului roman au evoluat prin secole, din generatie in generatie. Fara a fi simple accesorii supra-adaugate, ci adevarate piese componente ale costumului popular, integrate organic acestuia, podoabele exprima o anume trasatura a sufletului omenesc: pe de o parte dorinta de a-si dezvalui apartenenta la un grup social sau etnic, la o zona geografica sau la o categorie de varsta, iar pe de alta parte, tendinta de a-si marca individualitatea propriei persoane fata de ceilalti membri ai comunitatii satului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.