Podisul Moldovei

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.98

nivel: Liceu

Subcarpatii Moldovei au un climat influentat de pozitie, altitudine si desfasurarea in altitudine. Temperatura medie scade de la sud la nord (9C la Onesti, 8C la Tirgu Neamt) si scade cu altitudinea. Iarna, depresiunile au temperaturi mai ridicate cu 1-2C decit zona montana si Podisul Moldovei, datorita adapostului morfologic. Circulatia aerului este predominanta din directia nord-vest (datori[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Podisul Moldovei

Subcarpatii Moldovei au un climat influentat de pozitie, altitudine si desfasurarea in altitudine. Temperatura medie scade de la sud la nord (9C la Onesti, 8C la Tirgu Neamt) si scade cu altitudinea. Iarna, depresiunile au temperaturi mai ridicate cu 1-2C decit zona montana si Podisul Moldovei, datorita adapostului morfologic. Circulatia aerului este predominanta din directia nord-vest (datorita canalizarii aerului ce traverseaza Carpatii in lungul vailor principale: Moldova, Bistrita, Trotus), dar patrunde uneori si Crivatul din nord-est, peste inseuarile joase ale dealurilor subcarpatice.

Precipitatiile sint de 600-700 mm/an. In nord se resimt influente scandinavo-baltice Pe ansamblu este un climat de dealuri joase (in depresiuni) si de dealuri mai inalte (pe culmile Pietricica si Plesu). In depresiunile Cracau-Bistrita si Tazlau-Casin se produc iarna inversiuni de temperatura, iar dinspre zona montana bat uneori (mai des primavara) vinturi cu caracter de foen. In nord curge Moldova, care primeste ca afluenti riurile Neamt (Ozana) si Topolita, in partea centrala curge Bistrita (cu afluentul ei Cracau), iar in sud Trotusul, care primeste la Onesti riurile Tazlau, Casin si Oituz.

Exista lacuri de acumulare pe Bistrita si citeva iviri de izvoare minerale (Oglinzi, Baltatesti). Vegetatia naturala predominanta o reprezinta padurile de stejar (in amestec cu alte foioase), paduri de gorun (in amestec cu carpen) si pe dealurile mai inalte, paduri de fag. Solurile predominante sint solurile argiloiluviale, solurile cenusii si cernoziomice (frecvente in depresiunile Neamt si Cracau-Bistrita). Linga Piatra Neamt, la contactul dintre zona montana si Subcarpati exista rezervatia paleontologica si geologica de la Cozla.

Resursele naturale ale Subcarpatilor Moldovei sint: sare, petrol, gaze asociate, saruri de potasiu, roci de constructie (argila), potentialul hidroenergetic al riurilor (valorificat in cadrul Bistritei), apa (pentru industrie si consum urban), resurse de soluri si terenuri arabile favorabile agriculturii, pajisti de dealuri (relativ reduse ca intindere), un fond forestier (modest insa), si izvoare minerale care favorizeaza tratamentul balneo-climateric.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.