Pneumoniile - notiuni teoretice

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 7.60

nivel: Facultate

Pneumonia Pneumococică

Este prototipul și principala cauză de pneumonie bacteriană din țara noastră. Deși incidența pneumoniei produsă de Streptococcus pneumoniae a scăzut foarte mult în ultimele decenii, datorită ameliorării condițiilor generale de igienă și administrării precoce de medicamente antimicrobiene în infecțiile respiratorii, totuși ea rămăne o boală severă, mai ales la [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pneumoniile - notiuni teoretice

Pneumonia Pneumococică

Este prototipul și principala cauză de pneumonie bacteriană din țara noastră. Deși incidența pneumoniei produsă de Streptococcus pneumoniae a scăzut foarte mult în ultimele decenii, datorită ameliorării condițiilor generale de igienă și administrării precoce de medicamente antimicrobiene în infecțiile respiratorii, totuși ea rămăne o boală severă, mai ales la grupe selecționate de bolnavi.

Epidemologie

Incidența anuală a pneumoniei pneumococice este numai parțial cunoscută, din cauza dificultăților practice a diagnosticului bacteriologic și prin neobligativitatea declarării bolii. Pneumonia apare sporadic, la persoane anterior sănătoase, dar posibil și în mici epidemii în colectivități sau familie.

Este mai frecventă la bărbați, decât la femei, precum și anotimpurile reci și umede (iarna, primăvara), atunci când numărul purtătorilor de pneumococ este maxim. Pneumococul este un germen habitual al căilor respiratorii superioare, dar starea de purtător variază între 6% la adulți și 38% la copii. Rata purtătorilor scade cu avansarea în vărstă.
Etiopatogenie

Etiologie Streptococcus pneumoniae (pneumococul) este agentul etiologic al pneumoniei pneumococice. El este un germen gram pozitiv, așezat în diplo, lanceolat și încapsulat. Capsula pneumococică conține un polizaharid pe baza căruia au fost identificate peste 80 de tipuri. Tipurile 1, 2, 3, 6, 7, 14, 19 și 23 determină aproximativ 80% din pneumoniile cu pneumococ la adulți. Stereotipul 3 de pneumococ are o capsulă deosebit de groasă și o agresivitate deosebită, producând pneumonii severe și bacteriemie, în special la bătrâni sau bolnavi cu afecțiuni organice (diabet, alcoolism, boli pulmonare cronice etc.)

Patogenie

Infecția pulmonară cu pneumococ se face pe cale aeriană. Persoanele care fac pneumonie pneumococică sunt de obicei colonizate la nivelul orofaringelui cu germeni virulenți, care în condițiile scăderii mecanismelor de apărare ale aparatului respirator, tranzitorii sau cronice, și aspirării pulmonare de secreții, dezvoltă modificări patologice tipice.

Pneumococii aspirați de la nivelul orofaringelui până la alveolele pulmonare, determină o reacție inflamatorie, cu producerea unui exudat alveolar bogat în proteine, care permite proliferarea rapidă a germenilor și răspândirea lor. Exudatul alveolar infectat trece în teritoriile alveolare adiacente prin porii interalveolari descriși de Cohn. Pe de altă parte exudatul ajunge la nivelul bronșiilor, de unde este aspirat în alte teritorii pulmonare.

În câteva ore se constituie o alveolită cu polimorfonucleare și eritrocite, care cuprinde mai multe segmente sau un lob pulmonar. Într-un stadiu ulterior, macrofagele migrate în alveole împreună cu polimorfonuclearele realizează procesul de fagocitoză. Fagocitoza este dependentă de activarea complementului, pe cale alternă, de câtre componente ale peretelui microbian.

Anticorpii anticapsulari specifici apar între a cincea și zecea zi de la infecția pneumococică și ei accentuează fagocitarea pneumococilor. Procesul de vindecare al leziunilor este complex, un rol important jucându-l macrofagele alveolare și drenajul limfatic.

Drenajul limfatic al germenilor se realizează precoce în timpul infecției pulmonare. Dacă ganglionii limfatici regionali sunt depășiți, germenii pot să pătrundă în sânge realizând bacteriemii, întâlnite la 15-30% din bolnavi. Bacteriemia este mai frecventă în caz de infecție cu serotipuri mai virulente (pneumococ tip 3) și poate fi la originea unor metastaze septice (articulații, endocard, meninge, peritoneu).

Deși individul sănătos are o capacitate eficientă de apărare față de invazia pneumococică, o serie de factori care acționează temporar sau de lungă durată, pot interfera cu mecanismele de apărare respiratorie crescând susceptibilitatea la infecții. Printre aceștia mai importanți sunt: expunerea la frig și/sau umezeala, oboseala excesivă, infecții virale respiratorii, alcoolism, insuficiență cardiacă, diabet-ciroză, boli pulmonare cronice, hipogamaglobulinemii câștigate sau congenitale, mielom multiplu, situații după splenectomie sau transplant renal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.