Plutarh

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.83

nivel: Liceu

Marea opera a lui Plutarh este Vieti paralele. Din fericire, opera kii Plutarh s-a pastrat aproape in intregime, incat posteritatea a beneficiat de textele acestui invatat al antichitatii, in afara de interesul pe care l-a trezit atunci, in antichitate, scrierile sale s-au reinscris pe orbita interesului o data cu zorii epocii modeme. A fost citit de umanisti inca din secolul al XV-lea, apoi a fos[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plutarh

Marea opera a lui Plutarh este Vieti paralele. Din fericire, opera kii Plutarh s-a pastrat aproape in intregime, incat posteritatea a beneficiat de textele acestui invatat al antichitatii, in afara de interesul pe care l-a trezit atunci, in antichitate, scrierile sale s-au reinscris pe orbita interesului o data cu zorii epocii modeme. A fost citit de umanisti inca din secolul al XV-lea, apoi a fost tiparit in secolele urmatoare.

Mari artisti ai cuvantului si figuri istorice de seama l-au citit cu pasiune - de la Friedrich cel Mare si Napoleon, ia Rousseau si Montesquieu. Dar cel care a beneficii cel mai niult de lectura operei lui Plutarh a fost genialul dramaturg Shakespeare. Piese ale "marelui Will" au teme sugerate de opera lui Plutarh: Coriolanus, Antoniu si Cleopatra, Miu Caesar. Vieti paralele insumeaza o suita de 46 de biografii dispuse simetric, doua cate doua: una a unui mare om de stat roman, alta a unui conducator grec.

Pentru a avea o reprezentare despre dispunerea partilor. dam cateva exemple: Theseu si Romulus; Lycurg si Numa, Penele si Fabius Maximus; Alcibiade si Coriolanus; Nicias si Crassus; Demostene si Cicero, Alexandru si Caesar etc.Plutarh a inceput sa scrie aceasta mare opera relativ tarziu - dupa 105 e.n. - avand inapoia sa o indelunga experienta de viata, o intelegere bogata a oamenilor si lucrurilor.
Vietile paralele sunt, in primul rand, biografii umane si nu reconstituiri istorice propriu-zise. El a tinut sa sublinieze aceasta cu prieljul vietilor lui Alexandru cel Mare si Caius luliu Caesar: "Caci noi nu soiem istorie ci povestim vieti"17.

Sigur, Plutarh nu a proiectat figurile oamenilor ilustri ai antichitatii pe vaste fundaluri istorice. Aceasta nu inseamna ca descrierile sale nu contin o bogata materie istorica. Nu a prezentat insa contextul istoric in ansamblul sau; a selectat din istorie ceea ce a considerat necesar ptntru a reliefa caracteristicile vietii eroilor prezentati, intr-un cuvant, opera lui Plutarh nu este o lucrare de istorie, in sens strict, dar nu este nici una lipsita de istorie.
Judecand scrierea autorului grec in latura ei profunda am putea spune ca preocuparea principala a acestuia a fost sa zugraveasca oameni si sa descifreze caracterele acestora.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.