Pluripartitism si responsabilitatile guvernamentale in perspectiva independentei de stat

7x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.93

nivel: Liceu

Gruparea liberal-radicala condusa de I.C. Bratianu si CA. Rosetti. Dintre orientarile liberale, de fapt, dintre toate fortele politice ale vremii, in modul cel mai coerent si mai hotarat se manifesta "rosii"condusi de I.C. Bratianu si CA. Rosetti. Rolul liberalilor "radicali" crescuse in timpul evenimentelor legate de inscaunarea principelui Carol I, de edificarea sistemului politic al monarhiei c[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pluripartitism si responsabilitatile guvernamentale in perspectiva independentei de stat

Gruparea liberal-radicala condusa de I.C. Bratianu si CA. Rosetti. Dintre orientarile liberale, de fapt, dintre toate fortele politice ale vremii, in modul cel mai coerent si mai hotarat se manifesta "rosii"condusi de I.C. Bratianu si CA. Rosetti. Rolul liberalilor "radicali" crescuse in timpul evenimentelor legate de inscaunarea principelui Carol I, de edificarea sistemului politic al monarhiei constitutionale si al regimului parlamentar, care facusera din Romania o bresa democratica in Europa de Rasarit si de Sud-Est.

Constienti de locul lor istoric, liberalii-radicalisunt primii care "incearca sa alcatuiasca un mare partid". Pentru aceasta, la 22 septembrie 1866, ziarul "Romanul"anunta crearea unui nou mijloc de propaganda politica, "Societatea Amicilor Constitutiunii". Aidoma comisarilor revolutionari de la 1848, reprezentantii acestei societati se deplaseaza "in toate judetele si chiar in toate satele", pentru ca "fiecare roman sa cunoasca drepturile sale de om si de cetatean".
Elementele sociale "invitate" la aceste actiuni sunt cu precadere comerciantii si "industriasii".

De altfel, mestesugarii si negustorii, stratul de mijloc al populatiei urbane, reprezinta - pentru liberalii radicali - principalul mijloc de presiune asupra guvernelor de alta culoare si chiar asupra principelui Carol. Au fost atrasi, totodata, avocatii si medicii; de asemenea, profesorii si studentii, chiar elevii scolilor secundare. Nu au lipsit tabacii si tutungiii, alaturi de care participa bacanii si calfele, precum si ucenicii din pravalii, chiar "servitorii si randasii cei

mai desculti si mai hartaniti". Tuturor acestora, care reprezinta "strada", cum considera conservatorii criticati de Al. Candiano-Popescu, "partidul rosu" le promite "abolirea saraciei si suferintei".
"Radicalii munteni''isi propun insa extinderea activitatii si in Moldova, unde organizeaza "comitete secrete" s se declara solidari cu romanii din teritoriile aflate sub ocupatie straina.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.