Pluralismul o garantie a democratiei in Romania

1x punct

categorie: Drept

nota: 9.75

nivel: Facultate

Pluralismul politic sugereaza existenta in societate a unei pluralitati de partide sau formatiuni politice care se constituie si actioneza in conditiile de deplina egalitate de tratament din partea statului . In aceste conditii, pluralismul apare ca o garantie pentru fiecare partid sau forta politica, ca un alt partid nu va putea actiona pe ascuns, cu mijloace ilegale, impunandu-si vointa si inter[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pluralismul o garantie a democratiei in Romania

Pluralismul politic sugereaza existenta in societate a unei pluralitati de partide sau formatiuni politice care se constituie si actioneza in conditiile de deplina egalitate de tratament din partea statului . In aceste conditii, pluralismul apare ca o garantie pentru fiecare partid sau forta politica, ca un alt partid nu va putea actiona pe ascuns, cu mijloace ilegale, impunandu-si vointa si interesul asupra celorlalti .
Coeistenta intre fortele politice contrarii, toleranta, dialogul, competenta pentru castigarea aderentilor, reprezinta esenta societatii pluraliste, a democartiei constitutionale .

Desi art 8 in ansamblu sau circumscrie pluralismul la latura sa politica si anume la activitatea partidelor politice,din alin.(1) art 8 se desprinde conceptia generala a Constituantului potrivit careia "Pluralismul in societatea romaneasca este o conditie si o garantie a democratiei constitutionale".Intr-o societate democrata, pluralismul se manifesta sub o diversitate de forme . Alaturi de pluralismul politic si cel ideologic de care acesta este conexat, se poate vorbi de un pluralism cultural si religios .

Dintre toate formele de pluralism, cel mai important este pluralismul politic care, de astfel, este definitoriu pentru regimul politic democratic . Celelalte forme de pluralism au o importanta mai redusan pentru actul de guvernare, de exercitare a puteri democratice . In plan social general, fiecare forma de pluralitate are importanta sa specifica .

Potrivit principiului pluralismului, intr-o societate cu adevarat democrata fiecare forma de organizare sociala reprezentand interesele legitime ale cetatenilor, se bucura de o egalitate de tratament din partea statului. Ca atare, nu exista grupuri privilegiate, organisme dominante unele fata de altele . Singura conditie pusa tuturor acestora, este a se comforma prescriptiilor legale .

In concordanta cu principiul pluralismului, Constitutia statorniceste libertatea de constituire si functionare a partidelor politice, precum si a sindicatelor . In conceptia Constituantului, partidele politice sunt mediatoare ale vointei politice a cetatenilor fata de guvernant . Astfel, partidele forjeza interesele diverse ale unor paturi sociale, categorii profesional, grupuri religioase, grupuri nationale si minoritare etc. Intr-o vaita politica unitara si coerenta si tind sa transpuna aceasta vointa politica in norme de drept, masuri si acte administrative, in decizie politica .
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.