Plumb de George Bacovia

3x puncte

categorie: Romana

nota: 8.09

nivel: Liceu

Strofa a doua a poeziei ilustreaza mai ales spatiul poeticinterior, prin sentimentul de iubire care ’’dormea intors’’, sugerand disperarea poetului (’’strig’’) intr-o solitudine morbida (’’stam sigur langa mort’’), dragostea nefiind inaltatoare, ci dinpotriva este rece (’’frig’’) si fara nici un fel de[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plumb de George Bacovia

Strofa a doua a poeziei ilustreaza mai ales spatiul poeticinterior, prin sentimentul de iubire care ’’dormea intors’’, sugerand disperarea poetului (’’strig’’) intr-o solitudine morbida (’’stam sigur langa mort’’), dragostea nefiind inaltatoare, ci dinpotriva este rece (’’frig’’) si fara nici un fel de perspective de inplinire (’’atarnau aripile de plumb’’).

Poezia ’’Plumb’’ este o confesiune lirica, Bacovia exprimandu-si starile prin folosirea persoanei I -singular in sintagma ’’stam singur’’,care se regaseste simetric la inceputul versului al treilea din fiecare strofa.

Imaginile suprinzatoare si inedite dau o profunda semnificatie starilor sufletesti exprimate, poetul alaturand simbolului ’’plumb’’ alte cuvinte, ’’amor de plumb’’ (imposibilitatea inpliniri idealului).

Alte simboluri sunt verbe auditive a caror senoritate stridenta, enervanta sugereaza tristete si disperare (’’sa strig’’) sau stare de nevroza (’’scartaiau’’), precum si intemperii ale naturii ce simbolizeaza un suflet pustiit (’’era vant’’) sau incremenire si raceala interioara (’’era frig’’).

Inperfectul verbelor sugereaza lipsa oricaror stari optimiste, starile interioare ale poetului fiind proiectate in vesnicie, eternitate (’’dormeau’’,’’stam’’,’’era’’,’’atarnau’’) actiunea lor neavand finalitate.

O trasatura specifica liricii bacoviene este simetria poeziei,atat ca simbolica precum si emotional. Astfel, inperfectul verbului ’’dormea(u)’’,aflat la inceputul primului vers al fiecarui strofe, sintagmele ’’flori de plumb’’ la inceputul versului al doileasi ’’stam singur’’ la inceputul versului al treilea din fiecare strofa sugereaza o stare de monotonie fara de sfarsit, o oboseala psihica vesnica.

Cromatica este numai sugerata in poezia ’’Plumb”, prin prezenta elementelor funerare: vesminte, flori, coroane si plumb, iar olfactivul prin simbolul ’’mort’’.

Limbajul artistic. Tonul elegiac al poeziei este dat de ritmul iambic ce doamna aproape intraga poezie, alternand cu poemul si amfibrahul.

Muzicalitatea este ilustrata de rima in cuvinte cu sonoritatea surda, terminate in consoane (plumb/vestmant/vant/plumb), de verbele la inperfect (dormea, stam) si cele cu sonoritate stridenta, onomatopeica (scartiau, vant, strig).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.