Plumb - G.Bacovia

3x puncte

categorie: Romana

nota: 7.77

nivel: Liceu

Poezia ,,Plumb" a aparut īn fruntea volumului Plumb īn 1916. Este considerata o capodopera a creatiei bacoviene si o culme a simbolismului romānesc.
Discursul poetic este conceput sub forma unui monolog tragic īn care poetul exprima o stare sufleteasca disperata, lipsita de orice speranta. Poezia este alcatuita din 2 catrene, care corespund celor 2 planuri ale realitatii: reali[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plumb - G.Bacovia

Poezia ,,Plumb" a aparut īn fruntea volumului Plumb īn 1916. Este considerata o capodopera a creatiei bacoviene si o culme a simbolismului romānesc.
Discursul poetic este conceput sub forma unui monolog tragic īn care poetul exprima o stare sufleteasca disperata, lipsita de orice speranta. Poezia este alcatuita din 2 catrene, care corespund celor 2 planuri ale realitatii: realitatea exterioara, alcatuita din cimitir, cavoul, simboluri ale unei univers rece, ostil, care īl īmpinge pe poet la izolare si disperare si realitatea interioara, sufleteasca, deprimanta pentru care nici iubirea invocata cu disperare nu este o sansa de salvare.
Titlul poeziei este un simbol, intucat aici, un termen concret, plumbul, sugereaza o serie de stari sufletesti abstracte. Metalul, plumb, avand culoarea cenusie si o greutate mare, aceste trasaturi ar putea avea mai multe semnificatii. Culoarea cenusie ar putea sugera monotonia si uratul care caracterizeaza lumea bacoviana. Rezultat din amestecul dintre alb si negru, culori predominante in lirica bacoviana), cenusiul este culoarea humei in care se intorc toate, oamenii, dar si restul fiintelor.
Un alt element care contribuie la intoarcerea in humaeste greutatea. Sub povara ei are loc regresiunea, caderea in timp, de parca destilu insusi este de plumb si-l preseaza pe om, adancindu-l treptat, dar implacabil spre golul Nefiintei. Titlul reuneste astfel mai multe semnificatii: monotonia existentiala, apasarea sufleteasca, caderea.
Īn poezie exista un motiv esential: moartea, redat prin sicriu, mort, somn, dormeau adānc, cavou, coroane, era frig, era vānt. Celelalte motive - amorul, tristetea, singuratatea - sunt secundare, dar ajuta la reliefarea ideii esentiale de alunecare inevitabila spre moarte, neant.
De asemenea majoritatea verbelor din poezie (,,dormeau", ,,stam", ,,era") sunt la timpul imperfect, timp durativ, ca expresie a neimplinirii si a unei permanente aspiratii spre un final dorit, asteptat si simtit ca o eliberatoare incheiere a unui ciclu existential. Din alt punct de vedere, nu este deloc lipsit de semnificatie faptul ca poezia debuteaza cu verbul ,,a dormi", universul bacovian se plaseaza inevitabil sub semnul somnului ca stare a unei realitati surprinse, incert, intre existenta si moarte. In ultima instanta, somnul vizeaza asadar in egala masura viata si moartea, primul vers tanscriind sugestiv ipostaza animata a sicriului ca semn al existentei.
Poezia este insa exemplara pentru prezenta pumblului in universul bacovian. Considerat de obicei un simbol al papasarii si al strivirii fiintei, plumbul isi sustine in egala masura si alte posibile semnificatii. Raportata la unitatea interioara a operei ideea ca plumbul tine la Bacovia de salvarea universului imaginar, in masura in care acest element are rolul de a fixa o lume adlata intr-un permanent proces de descompunere. Receptata din perspectiva plumbului, poezia bacoviana pare sa se plaseze sub semnul lui Saturn: ,,In astrologie, saturn intruchipeaza principiul concentrarii, al contractiei, al fixarii, al condensarii si inertiei. Insumand toate acestea, el reprezinta o forta ce are tendinta de a cristaliza, de a fixa intr-o stare rigida lucruri existente, opunandu-se astfel oricarei schimbari."
Cuvāntul-cheie al poeziei plumb, are valoare de simbol, repetitie si epitet. Īn exprimarea sicriele de plumb, plumbul se evidentiaza tocmai ca o limita certa, crae opune des-compunerii generale si alterarii formelor, frontiere severe, care propun desfacerea ipostazelor materiei ca o aventura in interior. Amorul de plumb sugereaza o senzatie de rece, de insensibil; si-i atārnau aripele de plumb (amintind de albatrosul ranit din poezia simbolist aouseana), sugereaza caderea, imposibilitatea zborului si a salvarii.
Prima strofa defineste un univers rece, strain, īn care poetul traieste sentimentul singuratatii tragice: un cavou cu sicrie si florin de plumb, sau care sunt percepute astfel de eul liric, din pricina luminii cenusii si a atmosferei sumbre.
Se pare ca acest spatiu al mortii isi extinde influenta si asupra naturii exterioare: coroanele arborilor ,,molipsite" de plumb scartaie jalnic, atinse de o boala cosmica.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.