Ploiesti - Analiza zonelor functionale

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.80

nivel: Liceu

Dintre orașele importante ale țării,Ploieștiul se află la cea mai mică distanță de capitală.Cu toate acestea și cu toate că,pe parcursul a 4 secole,a avut strânse legături cu Bucureștiul,el și-a păstrat personalitatea.De asemenea,orașul are bine definite zonele funcționale,asupra cărora voi face o analiză detaliată.

...

Din cauza industriei dezvoltate și a noxelor (di[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ploiesti - Analiza zonelor functionale

Dintre orașele importante ale țării,Ploieștiul se află la cea mai mică distanță de capitală.Cu toate acestea și cu toate că,pe parcursul a 4 secole,a avut strânse legături cu Bucureștiul,el și-a păstrat personalitatea.De asemenea,orașul are bine definite zonele funcționale,asupra cărora voi face o analiză detaliată.

...

Din cauza industriei dezvoltate și a noxelor (diferiți oxizi,praf,fum, pulberi,cenușă,etc.) eliberate de diferitele ramuri industriale spațiile verzi ale municipiului au de suferit.De asemenea nici nr lor nu este prea mare.Pt zona spațiilor verzi menționăm:

- Complexul de Agrement Teleajen-are o suprafață de 260 ha și cuprinde alei,pajiști,copaci,arbuști,peluze de flori (unele specii de copaci sunt protejate;ex:Platanus orientalis,Ulmus sp,Populus italica,Tilia trifoliata, etc),3 lacuri artificiale (unul este alimentat din râul Teleajen,iar celelalte două sunt amenajate pt pescuit),Grădina Zoologică (cu specii diverse de animale și păsări) și Casa Stere în interiorul căreia e amenajat un restaurant.

- Parcul Pionierilor-cu o vegetație ce datează de o jumătate de secol;tot aici se află și statuia de bronz „Atlas”
- Parcul Tineretului-include 7 terenuri de tenis de câmp,un teren de fotbal și atletism și un lac de agrement
- Hipodromul-deține,în afara de pista pt curse de cai,și un parc de 12 ha.

O altă zonă funcțională este zona de transport pt care putem remarca existența a câtorva artere principale de circulație.Prima dintre este reprezentată de Centrul civic ce reunește Piața 16 Februarie,prima parte a Bulevardului Republicii și alte străzi.Latura vestică apare ca un front construit rareori întrerupt,aici evidențiindu-se 2 clădiri:Palatul Poștei și Banca Națională).

În centru apare o serie de blocuri cu 5 etaje cu un tronson mai înalt (are de fapt 7 niveluri).La parterul acestor blocuri se află Cinema „Patria”,braseria „Continental”,Galeria Fondului Plastic,Farmacia nr.1 (cu program permanent),cofetăria „Continental” și alte magazine.Pe stânga și la etaj se află Procuratura Județeană și Municipală,iar la parter apar birouri ale Oficiului Județean de Turism Prahova.

Pe dreapta se situează Hotel Central și Winmarkt Grand Center (cel mai mare centru comercial prahovean rezultat din comuniunea Galeriilor Comerciale și a magazinului Omnia). Mergând spre Bvd Republicii se observă blocuri înalte și noi și Casa de Cultură a Sindicatelor.Pe latura sudică este Piața 16 Februarie unde sunt construite blocuri cu mari magazine la parter.O serie de blocuri apare și pe latura nordică.

Primul bloc din această serie e cunoscut sub denumirea de „7 etaje” și are în prelungire str. V.I.Lenin).Pe latura estică se observă o neregularitate a construcțiilor (Halele Centrale,blocuri vechi și noi).Pe o nouă aliniere,mai retrasă,se înșiră,despărțite prin diverse străzi,clădiri precum Palatul Telefoanelor,Casa Modei,un bloc ce are la parter cofetăria „Patria” și o patiserie.În mijlocul acestor laturi,pe lângă vaste spații verzi cu bazine și fântâni arteziene,se ridică 4 mari edificii:Palatul Culturii,Palatul Politico-Administrativ,blocurile „Unirea” și „Mercur”.

Bulevardul Gh.Gheorghidiu-Dej (Independenței) este de departe cea mai frumoasă arteră a orașului.Înspre centru apare Muzeul de Artă,scuarul I.L.Caragiale (aici se atașează bulevardului o piațetă semicirculară mărginită de o latură a scuarului,de restaurantul „Bulevard”,de muzeul „Ceasul de-a lungul vremii” și de o parte a Casei Căsătoriilor.

Pe partea cealaltă se află Biserica Sf.Gheorghe cu clopotnița monumentală și Colegiul Național „Mihai Viteazul”.De-a lungul bulevardului se afla câțiva arbori ocrotiți prin lege:în curtea Bisericii Sf.Gheorghe-un tei secular (Tilia tomentosa),în curtea Trustului Petrolului-un arbore fosil (Ginkgo biloba),pe str. N.Bălcescu nr.15-un arbore mamut (Sequoiq gigantea),pe str. Kutuzov nr.5-un păr secular (Pirus satira) și în curtea Catedralei Sf.Ioan-mai multe exemplare de tisă (Taxus baccata).

Bulevardul Republicii a fost deschis în urmă cu două secole și are două părți: - spre centru (mai veche)-străzile din jurul acestei părți formau mahalaua Sf.Ioan cu oameni bogați,

- spre nord (mai nouă)-era axa altei mahalale,Sf.Vasile,dar aici trăiau oameni săraci.

Astăzi bulevardul este o arteră cu 4 benzi carosabile.Pe partea estică se află cartierul Cina.Mai târziu,în continuarea acestui cartier a aparut cel mai mare cartier Ploiești-Nord.Bulevardul face ieșirea la DN1B.

Bulevardul București este de asemenea o arteră foarte importantă deoarece reprezintă intrarea în municipiul Ploiești pe DN1A (șoseaua București-Ploiești).Partea sa nordică se numește acum str.Democrației și pornește din Centrul civic.Fiind drumul spre capitală,artera s-a lungit foarte repede,ajungâmd să fie tăiată de calea ferată atunci când a fost construită (1870-1871).Spre sud se păstrează lățimea părții carosabile (4 benzi) și a trotuarelor,dar din marginea acestora izbucnesc bloucuri înalte.

Alte artere importante pot fi considerate și străzile: Gheorghe Doja (fosta Cale a Oilor,drum de transhumanță ce venea din Transilvania spre Dunăre); 23 August (fosta Cale a Târgoviștii ce lega vechiul târg cu alte localități); Mihai Bravu (fosta Cale a Albeștilor); Rudului (fosta Cale a Rudului care unea Ploieștiul cu cătunul Rudu,unica așezare rurală de pe moșia orașului); Mihail Kogălniceanu (fosta stradă Franceză) și Lupeni (fosta Banu Manta;prezintă caracteristicile unei generații de artere ploieștene).
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.