Ploi ucigase

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.22

nivel: Facultate

Zeci de case de pe Valea Tiblesului, din judetul Bistrita-Nasaud, s-au prabusit partial, iar alte cateva zeci au fost inundate, in urma viiturii produse marti noaptea, cand patru persoane au murit luate de ape, iar alte noua sunt date disparute, informeaza Mediafax. Conform unor surse locale, una dintre femei a fost luata de ape cu tot cu pat. Ieri la pranz, erau izolate satele Tarllisua, Agries s[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Ploi ucigase

Zeci de case de pe Valea Tiblesului, din judetul Bistrita-Nasaud, s-au prabusit partial, iar alte cateva zeci au fost inundate, in urma viiturii produse marti noaptea, cand patru persoane au murit luate de ape, iar alte noua sunt date disparute, informeaza Mediafax. Conform unor surse locale, una dintre femei a fost luata de ape cu tot cu pat. Ieri la pranz, erau izolate satele Tarllisua, Agries si Agriesel, DJ 171, care traverseaza Valea Tiblesului, fiind blocat intre localitatile Borleasa si Tarllisua.

Presedintele Consiliului Judetean Bistrita-Nasaud, Gheorghe Marinescu, a declarat ca un elicopter a fost chemat sa survoleze zona in cautarea disparutilor. Zeci de case s-au prabusit partial, fiind izbite de copaci care au fost adusi de suvoiul de apa, iar alte cateva zeci de locuinte sunt inundate pana la nivelul acoperisului, stratul de namol din case depasind o jumatate de metru. Si in localitatea Zagra sunt inundate peste 1500 ha de teren, iar un drum judetean este rupt de ape. In localitatile afectate de ape alimentarea cu energie electrica a fost intrerupta, ca si retelele de telefonie.

Tiblesul sub ape
Potrivit localnicilor, dupa o rupere de nori care a inceput in jurul orei 17.00, Valea Ilisua care izvoraste din Muntii Tiblesului a crescut brusc, inregistrand un debit record care a maturat totul in calea lui. Localnicii care nu au apucat sa fuga pe dealuri s-au ascuns in podurile caselor, iar altii au incercat sa salveze animalele si au fost luati de ape. Un tanar din satul Dumbravita care a ajutat la salvarea unor batrani ramasi in case a zarit cadavrul unei persoane complet dezbracate care s-a poticnit intr-un cap de pod, dar ca nimeni nu a indraznit sa coboare in apa ca sa-l recupereze.

"Oamenii s-au temut. Ne-am dus sa-i salvam pe cei in viata, dar nici asa nu am reusit. Am vazut oameni care si-au legat masinile de copaci ca sa nu le ia apa. Toti s-au dus pe dealuri ca sa scape", a relatat localnicul care a ajutat o masina a Ambulantei Beclean sa nimereasca drumul, mergand in fata ei, dupa ce aceasta a stat blocata timp de peste sase ore pe DJ 171 intre Dumbravita si Spermezeu, pe o colina.

Victime in serie
Victor Paul Dobre, secretar de stat in MAI, a anuntat, ieri, ca cele mai afectate de precipitatiile puternice, care au produs o viitura pe Valea Iliusa, sunt localitatile Tarllisua si Spermezeu din judetul Bistrita-Nasaud. De asemenea, mai multe localitati din judetul Galati, intre care Targu Bujor si Oancea, au fost afectate de inundatiile produse de precipitatiile in exces. Ca urmare a precipitatiilor abundente, doua femei din Spermezeu au decedat, existand informatii referitoare la alte doua posibile decese in aceeasi localitate.

La Spermezeu, o unitate militara de interventie din Maramures a incercat sa intre in localitate, in cursul noptii, dar nu a reusit. Abia in cursul diminetii de ieri, militari dintr-o unitate bistriteana au reusint sa intre pe jos in localitate, urmand sa fie reconstituita o cale de acces pentru autovehicule. De altfel, furtuna de marti a produs in Timisoara o victima care a decedat dupa ce a fost trasnita de un fulger ce a ricosat dintr-un copac in trupul barbatului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.