Platon si Aristotel

3x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.31

nivel: Liceu

Chiar daca grecii ii numeau pe toti non-grecii "barbari", acesta nu era neaparat un apelativ rasist deoarece ei cunosteau si respectau civilizatiile din Egipt si Persia; alfabetul lor - stramosul tuturor scrierilor noastre occidentale - provenea din Orientui Mijiociu la fel ca abilitatile in prelucrarea metalelor si constructia navelor. Grecii ii numeau barbari pe egipteni si pe persi deoarece lim[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Platon si Aristotel

Chiar daca grecii ii numeau pe toti non-grecii "barbari", acesta nu era neaparat un apelativ rasist deoarece ei cunosteau si respectau civilizatiile din Egipt si Persia; alfabetul lor - stramosul tuturor scrierilor noastre occidentale - provenea din Orientui Mijiociu la fel ca abilitatile in prelucrarea metalelor si constructia navelor. Grecii ii numeau barbari pe egipteni si pe persi deoarece limbile lor sunau ciudat in urechile grecilor care aveau impresia ca aud un zgomot (bar bar). Limba era fundamentul culturii grecesti. Evreii au creat poeziile de dragoste si poeziile cu tenta religioasa, in vreme ce, cu exceptia romanului, grecii au creat toate celelalte forme ale literaturii: epica, comedia si tragedia, dar si istoria, economia si filosofia.

Piesele si politica
Cat de atasati erau grecii de limba si de formele literare pe care le creasera poate fi observat in rezultatul expeditiei dezastruoase condusa de Platon din Atena spre colonia Siracuza din Sicilia, in 367 i.Hr. Scopul era de a concretiza ideile lui Platon referitoare la o guvernare dreapta, dar incercarea a dus la un razboi civil. Atenienilor luati prizonieri li s-a oferit o sansa neobisnuita de a-si salva vietile. Populatia din Siracuza a dorit sa puna in scena piesele care fusesera prezentate recent la festivalul din Atena insa nu dispunea de texte: viata oricarui soldat capturat urma sa fie salvata daca acesta era capabil sa adauge chiar si un singur rand pentru reconstructia acestora!
Implicarea lui Platon in politica parea inevitabila. Bineinteles ca el era un filosof, insa se simtea mult mai profund un membru al statului-cetate, polis, termenul grecesc de unde provin cuvintele politica si politic.

Ce era un stat-cetate? Desi adesea condus de regi ereditari sau de conducatori auto-proclamati sau de alte orase straine, polis-ul era o comunitate locuita de cetateni liberi care isi aveau propriile indeletniciri si se ingrijeau de propria lor aparare. In mod ideal acestea nu erau mari - Aristotel sugera ca un stat-cetate ar trebui sa poata fi acoperit de sunetul unei trambite — pentru a permite tuturor cetatenilor, care erau si razboinici, judecatori in caz de crima, publicul pieselor reprezentate, arbitrii politicii externe, sa se adune in cazuri de rascruce si sa-si indeplineasca principala lor misiune - apararea propriei libertati.

Pe la varsta de 20 de ani Platon l-a cunos-cut pe Socrate, a carui personalitate si ale carui opinii au devenit centrul interesului sau, si care a devenit personajul principal al dialogurilor ,ce urma sa le scrie. Daca Platon este primul dintre filosofi, ce au fost atunci Socrate si predecesorii sai? Raspunsul este ca ei erau cunoscuti ca "intelepti" iar activitatea lor nu era meditatia ci dezbaterile verbale aspre despre destin si dreptate, natura si zei, putere si lege.
Platon insusi considera ca dialogul era superior dezbaterilor scrise si este foarte probabil ca el sa-si fi compus dialogurile pentru a face reclama scolii pe care o infiintase. Filosofia este in acest sens o activitate "de ordin secundar", ceva mai putin decat discutia antagonica sau chiar agresiva dintre doi oameni, fiecare incercand sa demonstreze ca celalalt greseste, il contrazice sau nu stie nimic. Se poate spune despre Platon ca el a inventat aceasta filosofie "de ordin secundar".

Formele eterne
Ce a preluat Platon de la Socrate? Se crede ca, in principal, teoria sa asupra ideilor sau formelor. Adesea Socrate isi facea cunoscuta parerea si castiga dezbaterea aratand ca oponentul sau se refera la si se bazeaza pe o idee generala ce nu poate fi definita. De exemplu, in Grecia si in Egeea, unde existau numeroase state-cetati existau si numeroase coduri de lege si numeroase forme de comportament politic. Ce erau atunci Legea si Justitia? Erau oare unul si acelasi lucru? Si cum puteai oare judeca daca nu aveai un reper de comparatie, care sa nu fie un anume sistem de legislate sau de justifie, nici chiar un rezumat al tuturor acestora, ci ceva mai presus de toate acestea, o idee abstracta despre justitie, care sa se afle deasupra tuturor intruchiparilor sale corupte.

Platon a rezumat toate acestea mult mai clar atunci cand s-a referit la formele geometrice si la cele matematice. Ce este un triunghi? O figura geometrica cu trei laturi, cu unghiurile totalizand o suma de 180. Daca desenezi insa unul, acesta va avea defectele sale - nu va fi perfect, iar definifia cere un triunghi perfect, unul ce a existat dintotdeauna, nu poate fi desfacut, nu se schimba, nu are un sfarsit. Asemenea concepte ideale, care pot parea abstracte sau ireale, reprezinta, dupa Platon, unica realitate deoarece ele raman un tot, in vreme ce toate derivatele lor sunt supuse uzurii. Ideile raman intr-un taram particular si chiar daca Platon le numeste uneori "mituri", ele sunt prezentate ca "realitati", chiar in absenta unei explicatii rationale.

Ce a invatat Platon din politica vremurilor sale? La fel ca cei mai multi din noi, cei din ziua de azi, speranta si disperare. In copilarie, discursurile ilogice ale politicienilor ambitiosi au antrenat Atena in razboiul dezastruos peloponezian impotriva Spartei. Cand, ca rezultat, democratia s-a prabusit, Platon a sperat ca cei treizeci de tirani, grupul oligarhic, conducator, bogat si puternic care a preluat puterea va face ordine - in parte pentru ca doi dintre ei nu erau rude apropiate. Domnia lor de teroare l-a deziluzionat insa. Noul cod al legilor din 399 i. Hr. i-a redat speranta, insa Socrate, profesorul lui, a fost judecat si condamnat la moarte pe baza acestui cod. Dupa aceea, dupa cum a declarat el insusi, "a devenit disperat si a fost fortat sa recunoasca ca lucrurile nu vor merge mai bine in politica decat daca filosofii vor deveni conducatorii conducatorilor".
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.