Platon - viata si conceptie filozofica

3x puncte

categorie: Religie

nota: 9.73

nivel: Facultate

Platon a intuit bine ,inca de la inceput ca in interiorul unei cetati se poate afla cauza prabusirii ei. Caci impotriva dusmanilor dinafara , o cetate se poate apara prin taria zidurilor sau prin numarul corabiilor de care dispune. In afara pericolului din interior ea ramane fara nici o aparare . Nu in afara zidurilor, ci intre ziduri, in interiorul cetatii, se afla dusmanii ei cei mai de temut : [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Platon - viata si conceptie filozofica

Platon a intuit bine ,inca de la inceput ca in interiorul unei cetati se poate afla cauza prabusirii ei. Caci impotriva dusmanilor dinafara , o cetate se poate apara prin taria zidurilor sau prin numarul corabiilor de care dispune. In afara pericolului din interior ea ramane fara nici o aparare . Nu in afara zidurilor, ci intre ziduri, in interiorul cetatii, se afla dusmanii ei cei mai de temut : " Asadar , Albicide - se adreseaza Socrate acestuia - , nu de ziduri, nu de corabii si arsenale e nevoie pentru propasirea cetatenilor, ci numai virtutea sa nu lipseasca " (Alcibiade , 1346 ).

Actiunea valului critic initiat de materialismul ionian , caruia ii vor urma dupa un secol efectele criticismului de factura iluminista , pornind din cadrele miscarii sofistilor , a avut un efect distructiv profund , lovind organizarea social-politica in insasi temeliile ei spirituale . Manifestarile acestui criticism, relativist prin individualismul sau exagerat, lovesc conglomeratul vechilor traditii mostenite timp de secole, care au alcatuit din generatie in generatie liantul solidaritatii nationale si fundamentele solidaritatii cetatii.

Ne putem referi la marile mituri colective de inspiratie poetico-religioasa , care disecate critic de "clestele analitic" al ratiunii sofistilor, sunt puse acum la indoiala si uneori chiar abandonate . In lipsa acestora, constructia rationala a polisului grec incepe sa se clatine. In acest sens Nitzsche a facut niste analize patrunzatoare ale perioadei istorice in discutie , al carei continut esential l-a prins in formula : "vechea Atena era pe sfarsite" .

Reprezentantii de seama ai filozofiei vremii , Socrate si Platon , reprezentau doar niste instrumente ale destramarii grecesti . Motivul acestei acuzatii se leaga de elaborarea " dialecticii" ca arta a argumentarii , prin eforturile filozofice ale lui Socrate si Platon .
Caracteristica principala a epocii este eliberarea instinctelor de sub orice control . Anarhia si exacerbarea instinctelor duce la o adevarata tiranie instituita in numele acestora .

" Pretutindeni instinctele se afla intr-o stare de anarhie ; pretutindeni omul se afla la cinci pasi de exces " . Solutia este inventarea unui tiran mai puternic decat instinctele , si aceasta va fi ratiunea. Efectul va fi dezastruos : caderea Atenei. Victoriile dobandite in razboaiele cu persii , aduc o glorie nemaintalnita de Atena. Insa aceasta culme se va surpa in buna parte in urma infrangerii suferite in razboiul cu Sparta, cunoscut in istorie si sub numele de razboiul peloponesiac . (435-404 i.Hr. )
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Religie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.