Platon - Republica Mitul lui Gyges

5x puncte

categorie: Istorie

nota: 9.89

nivel: Liceu

Temele mari ale dialogului sunt: dreptatea si nedreptatea, necesitatea morala pentru stat si pentru individ de a-si intocmi viata dupa dreptate, precum si principiul bunei randuieli a societatii.
Platon vede statul ca pe o persoana morala si va arata natura si efectele imediate ale dreptatii: statul in care domneste ideea de dreptate (virtute) e fericit, reciproca fiind adevarata. DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Platon - Republica Mitul lui Gyges

Temele mari ale dialogului sunt: dreptatea si nedreptatea, necesitatea morala pentru stat si pentru individ de a-si intocmi viata dupa dreptate, precum si principiul bunei randuieli a societatii.
Platon vede statul ca pe o persoana morala si va arata natura si efectele imediate ale dreptatii: statul in care domneste ideea de dreptate (virtute) e fericit, reciproca fiind adevarata.

Dialogul se deschide tocmai cu discutia despre ideea de dreptate (cartile I si II ). Socrate discuta cu cei patru interlocutori, printre care Glaucon si Adeimantos, fratii lui Palton, despre ce este , sau ce poate fi, dreptatea. Platon are aici in vedere intemeierea statului ideal si conditiile in care un astfel de stat este posibil, ajungand la concluzia ca, pentru a putea exista, statul trebuie sa fie cladit pe ideea de dreptate. Cand Socrate ridica ideea "Ce este dreptatea ?

", pe el il intereseaza ce este dreptatea in ea insasi, iar nu ce este in raport cu altceva. Sunt oferite mai multe definitii: dreptatea este indatorirea de a spune adevarul; dreptatea este dreptul celui mai tare; a ace nedreptatea e mai bine decat a o suferi; dreptatea inseamna a inapoia cuiva un lucru pe care l-ai imprumutat de la el.
Socrate obiecteaza in acest caz si spune ca nu se pot inapoia armele unui om care, intre timp, a innebunit si nici a-i spune adevarul despre starea sa nu este drept.

O ultima definitie a dreptatii este aceea ca ar folosi celui mai tare, asa-zisa definitie mercantila a dreptatii.
Nemultumit de multiplu, atata vreme cat el vrea unul singur, Socrate conchide: "Nu m-am ales cu nimic din convorbirea aceasta".
In acest fel se inchide Cartea I. Cartea a II-a continua tema dreptatii si vorbeste despre nasterea statului pe baza ideii de dreptate. Aici apare si mitul lui Gyges, sintetizat in final. Platon se intreaba acum daca este sa fii mai bine drept decat nedrept, raspunsul urmand doua extreme: egoismul absolut (Glaucon si Adeimantos) sau dreptatea si binele ca forma de conduita (Socrate).
« mai multe referate din Istorie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.