Platon-filosof

3x puncte

categorie: Filosofie

nota: 9.44

nivel: Liceu

Cea mai importanta parte a operei sale o reprezinta celebrele dialoguri, lucrari in care abordarea unei anumite probleme filosofice se realizeaza, de regula, prin dialogul dintre Socrate (ca personaj central) si diversi cetateni atenieni. Dialogurile sale sunt adevarate capodopere filosofico - literare, neintrecute prin frumusetea si profunzimea lor.

Personajul principal al tuturor[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Platon-filosof

Cea mai importanta parte a operei sale o reprezinta celebrele dialoguri, lucrari in care abordarea unei anumite probleme filosofice se realizeaza, de regula, prin dialogul dintre Socrate (ca personaj central) si diversi cetateni atenieni. Dialogurile sale sunt adevarate capodopere filosofico - literare, neintrecute prin frumusetea si profunzimea lor.

Personajul principal al tuturor dialogurilor este Socrate. Opera lui Platon reprezinta astfel un elogiu adus invatatorului iubit, condamnat pe nedrept si a carui memoriei vrea s-o reabiliteze. Pentru a facilita studierea operei platonice, cercetatorii impart dialogurile in trei categorii, conform perioadelor de evolutiei sufleteasca a filosofului: dialogurile scrise in tinerete, numite "socratice", deoarece unele dintre ele au fos scrise, probabil, inca in timpul vietii lui Socrate, dialoguri de maturitate si, in sfirsit dialoguri de batrinete.

Exista si lucrari care nu - au caracter de dialog, ca Apararea lui Socrate sau ca cele treisprezece scrisori, din rindul carora doar cea de-a saptea este considerata autentica. Ca si in cazul multor altor filosofi antici (Pitagora, Aristotel), se pare, ca alaturi de opera scrisa a lui Platon, exista si o importanta, parte a gindirii sale care a fost cunoscuta doar de catre discipolii sai.

Aceasta parte ne - (sau incomplet) cunoscuta a gindirii platoniciene este constituita atit din interventiile filosofului la cursul Academiei, cit si, se pare, din ideile care l-au apropiat pe Platon, la virsta a treia, tot mai mult de mistica pitagoreica. In deja amintita scrisoare a saptea exista urmatorul mesaj: "Nu exista nici o lucrare a mea despre aceasta tematica, nici nu va exista, pentru ca ea nu poate fi comunicata prin cuvinte, ca alte invataturi ..."

Aristotel, care vorbeste nu numai o data de invataturile nescrise ale lui Platon, a sustinut ideea ca, spre sfirsitul vietii sale, Platon ar fi imbratisat teoria numerelor de la pitagoreici, ceea ce a dus la o asimilare a ideilor (platonice) cu numerele (pitagoreice). Unele parti ale gindirii sale pot fi reconstituite pe baza notelor unor discipoli: este cazul, de pilda, al prelegerii lui Platon: "Despre bine", care ne arata o posibila directie uramata de gindirea lui Platon, in afara de cea din dialoguri.

Platon este continuatorul si desavirsitorul conceptii socratice. Impresionat de descoperirea lui Socrate, Platon o generalizeaza si o reinterpreteaza. El aprofundeaza conceptul (notiunea) socratic si il transforma in "idee". Tot ce exista are un corespondent conceptual. Astfel de notiuni generale ale celor ce exista aievea, scrie Aristotel, el le-a numit Idei, spunind ca lucrurile stau in afara accestora si isi capata denumirea dupa ele.

Astfel se contituie teoria Ideilor a lui Platon conform careia conceptele, notiunile generale capata o existenta de sine statatoare,, independenta de cea a lucrurilor. Ideea este, deci, conceptul ontologizat.Din cele relatate mai sus observam ca Platon depaseste cu mult pe Socrate. Daca pentru Socrate ideile sunt notiuni, concepte (adica rezultat al activitatii intelectuale), apoi pentru Platon ideile sunt insasi existenta in toata plenitudinea ei (lucrurile din lume isi au in ea temeiul sau).

Noi avem ideea fumosului ca notiune fiindca obiectul ei, ca frumosul in sine este o esenta absoluta. Aceste idei sunt existenta autentica. Numai acele idei pot fi cunoscute de catre ratiune, deoarece totul in afara de ele se desface intr-o continua schimbare si poate produce doar o perceptie.Teoria ideilor este esenta si punctul culminant al filosofiei platonice. Ce reprezinta aceasta teorie a ideilor si cum ajunge Platon la formularea ei? Platon n-a expus in nici un dialog al sau, intr-un mod sistematic teoria sa despre idei.

O pregatire epistemologica a acestei teorii o gasim in dialogul "Tectet". Ca si Socrate, Platon sustine ca simturile ne dau doar cunostinte relative. Adevarul poate fi cunoscur doar cu ratiunea. Daca simturile ne aduc cunoasterea lumii neschimbatoare a ideilor. Aceasta este doar punctul de pornire. In genere, in dialogurile din prima perioada, teoria ideilor lipseste sau, cel mult, e abia sugerata uneori. Preocuparile lui Platon se indreapta, continuind linia lui Socrate, spre domeniul valorilor etico-estetice.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Filosofie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.