Planificarea carierei

3x puncte

categorie: Management

nota: 9.88

nivel: Facultate

Ocupatia este o activitate socialmente utila care-i aduce beneficii sau constituie o sursa de existenta pentru persoana care o exercita. Ocupatia se exprima prin functie sau meseria exercitata de o anumita persoana activa. Calificarea intr-o ocupatie se realizeaza (in general) la locul de munca. Ocupatiile pot fi clasificate pe baza unor criterii, precum: domeniul de activitate, nivelul de pregati[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Planificarea carierei

Ocupatia este o activitate socialmente utila care-i aduce beneficii sau constituie o sursa de existenta pentru persoana care o exercita. Ocupatia se exprima prin functie sau meseria exercitata de o anumita persoana activa. Calificarea intr-o ocupatie se realizeaza (in general) la locul de munca. Ocupatiile pot fi clasificate pe baza unor criterii, precum: domeniul de activitate, nivelul de pregatire profesionala, complexitatea sarcinilor de indeplinit si au ca elemente specifice: uneltele, instrumentele utilizate, spatiul de lucru, durata muncii, conditiile de salarizare.

Activitatile de orientare in cariera urmaresc dezvoltarea personala si inzestrarea tanarului cu abilitati si cunostinte necesare pentru realizarea unui management eficient al propriei cariere. Acest fapt se impune cu necesitate in conditiile unei piete de munca flexibile si in mare parte imprevizilibe, aflata intr-o continua schimbare atat a configuratiei sale externe (ponderea diverselor profesii pe piata muncii si schimbarea relatiei dintre ele), cat si interne (modificari in cerintele impuse de diverse profesii).

In aceste conditii, o orientare stricta, unidimensionala, bazata pe un model static, de suprapunere a unor caracteristici personale cu caracteristicile unui domeniu ocupational, nu mai este valida. Asa cum preciza Savickas (1999, apud Baban 2001), activitatile de orientare trebuie sa vizeze educarea tinerilor pentru independenta si flexibilitate in 5 domenii de competenta: cunostinte despre sine; informatii ocupationale; luarea deciziei; planificare; rezolvarea de probleme.

Aceste competente dobandite permit exercitarea unui control asupra propriei dezvoltari si asigura flexibilitate in managementul carierei. (Baban, 2001)Oamenii au avut intotdeauna cariere , insa, numai relativ recent , managementul resurselor umane si-a orientat mai serios atentia s-au preocuparile asupra metodelor si cailor de dezvoltare a carierelor ,precum si asupra tipului de planificare necesara pentru atingerea scopurilor acestora. Potrivit literaturii de specialitate si practicii manageriale in domeniul resurselor umane , planificarea carierei reprezinta:
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.