Planificarea carierei

1x punct

categorie: Economie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Potrivit literaturii de specialitate si practicii manageriale in domeniul resurselor umane, planificarea carierei reprezinta:procesul de identificare a nevoilor, aspiratiilor si oportunitatilor privind cariera
in cadrul unei organizatii, precum si acela de realizare a unor programe de dezvoltare a resurselor umane, in scopul sustinerii carierei respective1;procesul de alegere a ocupatiilor,[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Planificarea carierei

Potrivit literaturii de specialitate si practicii manageriale in domeniul resurselor umane, planificarea carierei reprezinta:procesul de identificare a nevoilor, aspiratiilor si oportunitatilor privind cariera
in cadrul unei organizatii, precum si acela de realizare a unor programe de dezvoltare a resurselor umane, in scopul sustinerii carierei respective1;procesul de alegere a ocupatiilor, organizatiilor si cailor de urmat in cadrul
unei cariere2; procesul continuu de descoperire, dupa cum afirma Edgar

Schein, in care o persoana dezvolta lent un concept propriu ocupational, ca rezultat al capacitatilor sau abilitatilor, nevoilor, motivatiilor si aspiratiilor acesteia, precum si al propriului sistem de valori3;procesul prin care angajatii individuali identifica si traduc in viata pasii pentru atingerea scopurilor carierei4.Daca se au in vedere aspectele prezentate, se constata ca se incearca, de fapt, sa se raspunda la unele intrebari, ca, de exemplu:"Cum ajung oamenii sa obtina anumite profesii, ocupatii sau posturi?" "Obtinerea unei ocupatii sau a unui post se realizeaza prin sansa sau prin alegere?"
"in ce masura poate servi un post carierei noastre?""Ce ne rezerva viitorul?"

"Cum ne pregatim ca sa intelegem si sa anticipam schimbarile?"
Prin urmare, planificarea carierei constituie un proces deosebit de complex si sistematic de stabilire a obiectivelor carierei, de elaborare si implementare a strategiilor, de autoevaluare si analiza a oportunitatilor, precum si de evaluare a rezultatelor.

De asemenea, procesul planificarii carierei angajeaza atat responsabilitatea individului, cat si a organizatiei (fig. nr. 2).
Astfel, individul trebuie sa-si identifice aspiratiile si abilitatile sau capacitatile, iar prin evaluare si consiliere sa inteleaga care sunt eforturile necesare sau cerintele de pregatire si dezvoltare.

Organizatia, la randul sau, trebuie sa-si identifice nevoile si oportunitatile, sa-si planifice personalul si sa asigure angajatilor sai informatiile necesare si pregatirea corespunzatoare dezvoltarii carierei, ceea ce inseamna ca nevoile organizationale nu pot fi satisfacute daca nevoile individuale sunt neglijate.

De aceea, planificarea carierei trebuie sa aiba in vedere numeroase aspecte, inclusiv urmatoarele1:membrii organizatiei trebuie sa fie recunoscuti si tratati ca indivizi cu nevoi, dorinte si abilitati unice;indivizii sunt mult mai motivati intr-o organizatie care raspunde aspiratiilor lor;indivizii pot dezvolta, schimba si descoperi noi directii de actiune daca le sunt aratate cat mai exact oportunitatile sau daca sunt incurajati si indrumati.

Traditional, majoritatea organizatiilor au in vedere carierele angajatilor cu performante inalte si cu posibilitati mari de promovare. Acesti angajati sunt asa-zisele "vedete sau stele in ascensiune4', carora li se acorda o asistenta sau o consiliere speciala pentru o dezvoltare rapida a carierei sau pentru asa-zisul "drum rapid".
Pe de alta parte, majoritatea angajatilor sau asa-zisii "oameni de baza", care au sanse mai reduse de promovare, spera, la randul lor, ca, in urma rezultatelor obtinute, sa fie recompensati cu o promovare.

In aceste conditii, rareori exista totusi un mecanism formal prin care individul sa devina parte componenta a unui proces de planificare a carierei.Desi aceasta situatie se mentine inca, tot mai multe organizatii isi sporesc preocuAZparile in domeniul managementului carierei, elaborand planuri si programe ale evolutiei carierei profesionale, dezvoltarea carierei fiind un aspect semnificativ al perfectionarii resurselor umane.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.