Planificarea ca instrument de asigurare a echilibrului intre obiective si resurse

7x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Planificarea indicativa se bazeaza pe punerea de acord, pe intelegerea intre partenerii economici si sociali si pe actiunea stimulativa a puterii publice.Este semnificativ astfel un citat, si anume:" Planificarea franceza este cautarea unei cai de mijloc de conciliere a dorintei de libertate si initiativei individuale cu orientarea comuna spre dezvoltare" [1] Pe de alta parte, liberali ca F.Hayek [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Planificarea ca instrument de asigurare a echilibrului intre obiective si resurse

Planificarea indicativa se bazeaza pe punerea de acord, pe intelegerea intre partenerii economici si sociali si pe actiunea stimulativa a puterii publice.Este semnificativ astfel un citat, si anume:" Planificarea franceza este cautarea unei cai de mijloc de conciliere a dorintei de libertate si initiativei individuale cu orientarea comuna spre dezvoltare" [1] Pe de alta parte, liberali ca F.Hayek sau L.von Mises contesta si sustin reglarea economiei prin mecanismul pietei.

Disfunctiile planificarii intr-o economie de tip sovietic au facut sa fie desconsiderate sistemele centrale de planificare.Planificarea indicativa" a la francaise" a evoluat mult dupa primul plan "Monnet" in 1947 care a permis accelerarea economiei franceze pana la planurile actuale ( 1995) care sunt, inaite de toate, vaste studii de piata.
la nivelul unui domeniu de activitate.

Prin planificare, intreprinderea estimeaza activitatea viitoare tinand cont de obiectivele propuse si de disponibilitatea de resurse si mijloace necesare realizarii acestora.Activitatea de planificare poate lua forme diverse de la simple orientari generale la stabilirea unor actiuni concrete, detalierea acestora si elaborarea de programe.
Planurile de actiune ale intreprinderii sunt proceduri vizand sa fixeze obiective concrete si sa determine metodele si mijloacele pentru a le atinge.

Planificarea la nivelul intreprinderii este atat o activitate bine definita, cat si un stil de gestiune bazandu-se pe principiul ca deciziile trebuie sa fie luate tinand cont de situatia viitoare.
Si la nivelul organizatiei, intreprinderii, planificarea se poate face pe termen scurt, mediu sau lung; acest " termen lung" difera intre ramuri si intreprinderi.In practica cel mai fercvent este intalnit planul pe 5 ani.

Planificarea strategica, in cadrul careia se determina obiectivele de fond, generale, pe care intreprinderea doreste sa le realizeze si mijloacele pentru realizarea acestora; definirea unei strategii pentru a ghida actiunile viitoare ale intreprinderii este o sarcina dificila avand in vedere complexitatea mediului in care intrpreprinderea actioneaza.B. Planificarea operationala, se axeaza pe exploatarea pe termen scurt a resurselor si pe precizarea detaliilor, programelor si procedurilor necesare de relizare a planului strategic.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.