Planificare si bugetare in managementul trezoreriei

1x punct

categorie: Management

nota: 10.00

nivel: Facultate

In conditiile economiei de piata libere, autoreglarea si stimularea initiativei agentilor economici devin fapte preponderente, care implica manifestarea puternica a motivatiei, ce la randul sau este dependenta fundamental de previziune. O intelegere corespunzatoare a functiilor activitatilor de previzionare, planificare si bugetare la nivelul trezoreriei companiei este foarte importanta pentru pra[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Planificare si bugetare in managementul trezoreriei

In conditiile economiei de piata libere, autoreglarea si stimularea initiativei agentilor economici devin fapte preponderente, care implica manifestarea puternica a motivatiei, ce la randul sau este dependenta fundamental de previziune. O intelegere corespunzatoare a functiilor activitatilor de previzionare, planificare si bugetare la nivelul trezoreriei companiei este foarte importanta pentru practica prevederii situatiilor viitoare, deoarece pe langa faptul ca aceasta reprezinta cerinte pe care trebuie sa le indeplineasca cercetarea asupra viitorului, ele exprima raporturile necesare dintre aspectele obiective si subiective ale cunoasterii situatiilor de trezorerie viitoare.
Pentru o mai buna intelegere si cunoastere a situatiilor de trezorerie viitoare, trebuie realizata o definire, o delimitare a termenilor de previziune, planificare si bugetare a fluxurilor de trezorerie.

1. Previziune, programare si planificare la nivelul companiei
In conditiile unei concurente intense, ale unei limitari a mijloacelor materiale si umane si a unei cereri de produse si servicii stabilizate, companiile sunt nevoite sa prevada, situatia lor viitoare, pentru a supravietui.Fundamentarea cat mai realista a drumului care urmeaza sa fie parcurs, a masurilor adoptate' si a mijloacelor ce se impun a fi utilizate in politica economica, precum si o relativa cunoastere a rezultatelor posibil de a fi obtinute, determina numeroase investigatii si cercetari cu caracter sistematic asupra viitorului. Aceste investigatii si cercetari se concentreaza intr-o activitate generala de prevedere, care in componenta ei delimiteaza trei procese: previziunea, programarea si planificarea.

Fiecare dintre aceste procese se manifesta, pe de o parte, ca si activitati, iar pe de alta parte prin conturarea unor rezultate concrete ale activitatilor respective. In acest context este necesar a arata ce exprima in esenta fiecare dintre aceste procese si e este raportul dintre ele.Previziunea este o evaluare probabila, posibila si in alternative a evolutiei cantitative si calitative a unui domeniu pentru un interval de timp.

Programarea, insa, consta in stabilirea unui itinerar ce conduce spre obiectivul urmarit, prin structurarea componentelor si ierarhizarea prioritatilor.In ceea ce priveste planificarea, desi nu se poate da o definitie precisa, datorita I parerilor diferite, ea reprezinta o activitate ce are in vedere stabilirea modalitatilor concrete de realizare a multor obiective prestabilite.

Bugetarea, reprezinta activitatea concreta de combinare a diferitelor mijloace, pentru a pune in aplicare pas cu pas ceea ce s-a planificat la nivelul companiei.Previziunea arata o anumita evolutie posibila si probabila a activitatii pentru o perioada viitoare de timp, programarea, stabileste drumul, varianta pe care managerul companiei o alege pentru realizarea acelui nivel de activitate, planificarea, pune in evidenta modalitatile concrete de atingere a obiectivelor propuse, etapele ce trebuiesc urmate in cadrul itinerarului ales, iar bugetarea, arata ce trebuie facut in cadrul fiecarei etape, stabilite la nivelul planificarii.

O distinctie de ordin general intre programare si planificare este aceea ca prima constituie o activitate care intervine printr-un sistem de mijloace, iar cea de a doua prin practici ori tehnici folosite pentru orientarea si reglarea activitatilor care urmeaza sa se desfasoare.

In companiile moderne, previziunea, programarea si planificarea reprezinta activitati care au o semnificatie deosebita rezultata din atributele acestora privind informarea institutiilor publice si agentilor economici autonomi asupra unor evolutii probabile determinate de factori si conjuncturi economice interne si externe, modalitatea de dispunere sistematica a elementelor ce compun o actiune viitoare, evidentierea posibilitatilor de sincronizare a tuturor factorilor implicati in activitatile ce urmeaza sa se desfasoare, prezentarea posibilitatilor agentilor economici de orientare cat mai competenta in mediul economic si social national si international, desemnarea unor scenarii si modalitati concrete de actiune capabile sa stimuleze interesul pentru realizarea obiectivelor propuse cu ajutorul unor parghii economice, i financiare si sociale.

Intrucat fenomenele si procesele economice si sociale pot fi privite la nivel! macro si micro, toate cele trei activitati (previziunea, programarea si planificarea) se intalnesc si sunt, pentru motivele aratate, necesare la fiecare nivel organizatorici Modul de abordare a lor este insa diferit, in functie de importanta care li se acorda si j de existenta unui cadru institutional si organizatoric care sa permita desfasurarea! activitatilor respective.

Practica arata ca intre previziune, programare si planificare exista legaturii care definesc un anumit raport intre ele. Pentru a cunoaste acest raport este nevoie al le privi din doua puncte de vedere pe de o parte ca si activitati, iar pe de alta parte ca generatoare de rezultate.Intre previziunea si planificarea financiara exista deosebiri de nuanta nu intotdeauna constientizate de analistul economic. Ambele se refera la o activitate in permanenta interactiune si relationare cu termenul "viitor". Cuvantul previziune ne duce cu gandul, insusi prin topica sa, la o "viziune" realizata dinainte, asadar o "pre viziune".

Prin intermediul sau, agentul economic este pus in tema cu o viitoare| turnura a situatiei de pe piata, el prevede evolutia parametrilor mediului economic in| care isi va desfasura activitatea si deci isi va modela propriile actiuni ca sa'sil imbunatateasca performanta economica. Tocmai aici. este punctul sensibil: aceasta} modelare in urma "pre-viziunii" activitatii agentului economic se realizeaza chiar prin] planificare. El isi planifica actiunile, adica realizeaza un plan dinainte stabilit. Din punctul de vedere al existentei lor ca si activitati, intre previziune si programare, respectiv planificare, exista atat asemanari, cat si deosebiri.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Management

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.