Plangerea Prealabila

2x puncte

categorie: Drept

nota: 9.22

nivel: Liceu

In unele situatii prevazute de lege declansarea procusului penal a fost lasata de legiuitor la initiativa persoanei vatamate precizandu-se ca punerea in miscare a actiunii penale se face numai la pangerea acesteia, ceea ce reprezinta o exceptie de la pricipiul oficialitatii preocesului penal.
Plangerea prealabila este privita ca o dubla manifestare de vointa a persoanei vatamate si anume i[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plangerea Prealabila

In unele situatii prevazute de lege declansarea procusului penal a fost lasata de legiuitor la initiativa persoanei vatamate precizandu-se ca punerea in miscare a actiunii penale se face numai la pangerea acesteia, ceea ce reprezinta o exceptie de la pricipiul oficialitatii preocesului penal.
Plangerea prealabila este privita ca o dubla manifestare de vointa a persoanei vatamate si anume in primul rand ca o incunostiintare a organelor judiciare si in al doilea rand ca o expresia de vointa ca infractiunea sa fie urmarita.
........................................

. Introducerea plangerii prealabile la organul de urmarire penala

Potrivit art. 279 alin (2), plangerea prealabila se adreseaza organului de cercetare penala sau procurorului potrivit legii.

Actualul Cod penal prevede obligativitatea plangerii prealabile in cazul urmatoarelor infractiuni:

- lovirea sau alte violente - art. 180;
- vatamarea corporala - art. 181;
- vatamarea corporala din culpa - art. 181 alin. (1) si (3);
- violarea de domiciliu - art. 192 alin (1);
- violarea secretului corespondentei - art. 195;
- divilgarea secretului profesional - art. 196;
- violul - art. 197 alin. (1);
- furtul pedepsit la plangerea prealabila - art. 210;
- abuzul de incredere - art. 213;
- gestiunea frauduloasa - art. 214;
- distrugerea - art. 217 alin. (1);
- abandonul de familie - art. 305;
- nerespectarea masurilor privind incredintarea minorilor - art. 307;
- tulburarea folosintei locuintei - art. 320.

Cand faptuitorul are calitatea de judecator, procuror, notar, militar, politist, deputat, senator etc la momentul savarsirii infractiunii plangerea prealabila se adreseaza organului competent sa efectueze urmarirea penala.

In aceste conditii subiectul activ al infractiunilor este un subiect circumstatiat, iar competenta este daca de calitatea persoanei care a comis infractiunea. Organul competent sa efectueze urmarirea penala in acest caz este procurorul.

Atunci cand faptuitorul nu detine o anumita calitate plangerea prealabila se adreseaza organelor de cercatare penala ale politiei judiciare.
Intrucat infractiunile supuse plangerii prealabile sunt date in competenta judecatoriei rezulta ca plangerea prealabila se introduce la procurorul competent teritorial sau la organele de cercetare ale politiei judiciare.

Daca prin plangerea prealabile a persoanei vatamate organul de cercetare penala a fost sesizat cu mai multe infractiuni din care, pentru unele infractiuni punerea in miscare a actiunii penale se face la plangerea prealabila iar pentru alte infractiuni punerea in miscare a actiunii penale nu se face la plangerea prealabila a persoanei vatamate si nu este posibila disjungerea, intr-un atare caz se va aplica procedura prevazuta de art. 35, care se refera la organul competent sa rezolve cauza.

In caz de infractiune flagranta, organul de urmarire penala este obligat sa constate savarsirea acesteia chiar in lipsa plangerii prealabile.
Daca infractiunea savarsita este dintre cele prevazute in Codul penal pentru care punerea in miscare a actiunii penale are loc la plangerea prealabila, organul de urmarire penala va chema persoana vatamata si, daca aceasta declara ca formuleaza plangere prealabila, continua urmarirea penala.
In caz contrar, procurorul va dispune incetarea urmaririi penale.

Dupa inregistrarea plangerii prealabile, organul de cercetare penala al politiei judiciare sau procurorul va dispune inceperea urmaririi penale prin rezolutie sau ordonanta motivata.

Art. 286 alin. (1), prevede ca "daca intr-o cauza in care s-au facut acte de cercetare penala se considera ulterior ca fapta urmeaza a primi o incadrare juridica pentru care este necesara plangerea prealabila, organul de cercetare penala cheama partea vatamata si o intreaba daca intelege sa faca plangere".

Functie de manifestarea de vointa, organul de cercetare penala, va continua sau nu cercetarea.
Daca partea vatamata nu intelege sa forumuleze plangere prealabila organul de cercetare penala va transmite actele dosarului in vederea incetarii urmaririi penale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Drept

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.