Planetele Sistemului Solar

2x puncte

categorie: Astronomie

nota: 7.39

nivel: Gimnaziu

În Sistemul Solar există nouă planete:Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluton. Pe lângă aceste nouă planete, în Sistemul Solar se află cel mai mare corp numit Soarele. La cea mai mică distanţă faţă de soare este planeta Mercur, iar cea mai îndepărtată planetă este Pluton.

MERCUR DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Planetele Sistemului Solar

În Sistemul Solar există nouă planete:Mercur, Venus, Terra, Marte, Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluton. Pe lângă aceste nouă planete, în Sistemul Solar se află cel mai mare corp numit Soarele. La cea mai mică distanţă faţă de soare este planeta Mercur, iar cea mai îndepărtată planetă este Pluton.

MERCUR
Mercur este planeta care îi seamănă cel mai bine Lunii noastre deşi are un diametru mai mare (4.900 km, faţă de 3500 km).Ca şi satelitul nostru, Mercur este lipsit de atmosferă, iar suprafaţa sa, cu vârsta de mai multe miliarde de ani, este ciuruită de cratere. În fundul craterelor sale, acolo unde razele fierbinţi ale Soarelui nu ating niciodată solul, s-ar putea ascunde gheaţă. Diferenţele de temperatură (de la -185˚C la 425˚C) sunt cele mai mari cunoscute în întregul Sistem Solar.

Mercur se învârte în jurul Soarelui pe o orbită foarte excentrică, ce se apropie de Soare până la 46 milioane de km şi se îndepărtează până la 70 milioane de km. Planeta se roteşte o dată şi jumătate în jurul propiei sale axe pe durata unei revoluţii în jurul Soarelui.
VENUS
Venus a fost mult timp considerată ca fiind planeta care prezintă cele mai multe trăsături comune cu Terra.

Are practic aceeaşi mărime, orbitează la aproximativ aceeaşi distanţă de Soare, are o atmosferă densă, aceeaşi densitate şi compoziţie chimică. Cu doar câteva decenii în urmă, se credea că adăposteşte o vegetaţie bogată. Din nefericire, condiţiile de pe Venus s-au dovedit neprimitoare.

Venus se roteşte în jurul axei proprii în sens orar invers decât aproape toţi ceilalţi aştri ai Sistemului Solar.
VENUS
În afara câmpiilor vălurite, puţin înalte, care formează majoritatea peisajului, pe Venus există imenşi vulcani, asemănători celor din arhipelagul Hawaii. Planeta este acoperită de straturi de lavă şi este punctată de munţi, cum este Muntele Maat, cu înălţimea de 8 km.Pe Venus apar structuri geologice surprinzătoare, de forma unor domuri surpate, rezultate din expulzarea şi apoi retractarea lavei. Atmosfera opacă a planetei acoperă în permanenţă, ca un voal, solul venusian. Presiunea este de 90 de ori mai mare decât cea pe care o cunoaştem pe Terra.

TERRA
Terra este una dintre cele patru planete stâncoase ale Sistemu - lui Solar.

În medie, fiecare metru cub al planetei cântăreşte 5,5 tone, ceea ce o face să fie astrul cel mai dens al Sistemului Solar. De asemenea, este singura planetă care posedă vaste oceane de apă lichidă. La început Terra a fost o minge vulcanică în fierbere, mult prea fierbinte pentru a permite dezvoltarea vieţi.

Pe durata a milioane de ani, suprafaţa planetei a început să se răcească
şi să se solidifice, eliberând nori enormi de aburi şi gaze. Umezeala din ei s-a transformat în cele din urmă în ploaie, formând mările şi oceanele. Oameni de ştiinţă cred că primele forme de viaţă au apărut în lacuri cu apă puţin adâncă, unde diferite substanţe chimice au format organisme monocelulare. Acestea au evoluat treptat în forme de viaţă mai complexe. Evoluţia lumii vii cotinuă şi în prezent. Pe măsură ce Terra continua să se solidifice, uni amfibieni s-au transformat în reptile care puteau să supravieţuiască mai bine pe teren uscat. Cam cu 220 de milioane de ani în urmă au apărut primii dinozauri.

Se crede că aceştia au fost exterminaţi de un meteorit gigantic, cu aproximativ 65 de milioane de ani în urmă.
MARTE
Dintre toate planetele
Sistemutui Solar, Marte este cea care a fascinat cel mai mult fiinţa umană.
...
« mai multe referate din Astronomie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.