Planete gazoase

2x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.70

nivel: Gimnaziu

Sistemul nostru solar are o vechime de 4,5 miliarde de ani si se afla la o distanta de 30000 de ani lumina de centrul galaxiei noastre Calea Lactee.
Sistemul Solar este compus din o stea si 9 planete si desigur praf cosmic, asteroizi, comete, etc.
...

Jupiter are o suprafata gazoasa, gazul fiind din ce in ce mai mai dens spre necleu. Norii atmosferici au o[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Planete gazoase

Sistemul nostru solar are o vechime de 4,5 miliarde de ani si se afla la o distanta de 30000 de ani lumina de centrul galaxiei noastre Calea Lactee.
Sistemul Solar este compus din o stea si 9 planete si desigur praf cosmic, asteroizi, comete, etc.
...

Jupiter are o suprafata gazoasa, gazul fiind din ce in ce mai mai dens spre necleu. Norii atmosferici au o presiune mai mare de 1 atmosfera. Sunt date nesigure cu privire la nucleu ce se presupune ca e compus din roca cu o masa de 10-15 ori mai mare ca cea a Terrei. Mantaua contine lichid metalic de hidrogen ca si Soarele, dar cu temperaturi mult mai scazute. Hidrogenul este in stare lichida adica are protonii si electronii ionizati. P

artea exterioara a planetei contine molecule de hidrogen, dioxid de carbon, heliu, apa etc. Se crede ca atmosfera este compusa din 3 straturi de nori ce contin amoniac ighetat, hidrosulfina de amoniu si un amestec de gheata si apa. Vanturile de pe Jupiter au o velocitate mare ce bat latitudinal in directii opuse unul fata de urmatorul. Datorita diferentelor de temperatura dintre vanturi, norii au culori diferite si planeta arata ca o minge uriasa infasurata in benzi paralele orizontale. Benzile deschise la culoare se numesc zone, iar banzile inchise la culoare se numesc centuri.

Aceste vanturi bat cu o viteza de 640 km pe ora ce creste cu adancimea. Vanturile nu sunt influentate de soare ca cele de pe Terra decat forate putin, ci mai degraba da temperaturile din interior. Culoarea vanturilor difera cu altitudinea, albastru pentru cea mai mica altitudine, maro si alb pentru altitudini mai inalte si rosu pentru altitudini foarte inalte.

Pe Jupiter este obsrvat de peste 300 ani Marele Punct Rosu ce este o furtuna planetara de forma ovala cu raze intre 12 000 si 25 000 km, suficient de mari sa incapa 2 Pamanturi in ea. Astfel de furtuni se mai gasesc pe Jupiter dar ocup o suprafata mai mica. Energia emanata de Jupiter este mai mare decat cea primita de la soare. Temperatura din nucleu este de 20000 K. Acesta energie nu este produsa prin fisiune nucleara ca si soarele, fiindca nu e suficient de mare si temperatura nu este destul de ridicata. Cu elementele sale Jupiter ar trebui sa fie de 80 de ori mai masiva ca sa fie o stea.

Forta gravitationala este imesa in comparatie cu cea a Terrei avand magnetosfera de 650 000 000 km intrand si Saturn in ea. Dar forma magnetosferei nu este de sfera doarece se intinde numai cateva milioane de km spre soare. Inele lui Jupiter sunt atrase incet spre planeta, masa inelelor scazand in continu. Datorita acestei forte gravitationale, Jupiter este scutul sistemului nostru solar aparand Terra de asteroizi gigantici ce sunt atrasi spre gigantul gazos.

Satelitii Io si Europa ar putea sustine viata datorita compozitiilor sale. Elementulele predominante fiind roci silicate, iar nucleul din fer cu o raza aproximativa de 900 km. Io prezinta foarte putine cratere si are chiar si vulcani activi. Din eruptii se fac prezente sulful si dioxidul de sulf. Io are si munti ce nu sunt vulcani. Cel mai fierbinte punct al lui Io are 2 000 K, cele normale avand 130 K.

Io taie din liniile magnetice a lui Jupiter creand curent electric de 1 trilion de watt. Europa contine gheata la suprafata si interior asemanator ca Io, cu nucleu metalic. Suprafata Europei este foarte neteda, relieful fiind scazut. Sunt doar 3 cratere cu diametre mai mari de 5 km. Pe tot globul sunt prezente vai, unele avand o lungime de 20 km produse probabil de eruptii vulcanice si gheizere. Atmosfera este compusa din oxigen. Doar Io, Callisto, Ganimede, Titan si Triton mai au atmosfera. Se presupune ca sub gheata se afla oceane sarate pe Europa. Ganimede este cel mai mare satelit din sistemul solar cu un diametru mai mare decat Pluto si Mercur, dar jumatate din masa sa.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.