Planeta Jupiter

3x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Liceu

Jupiter este in jur de 90% hidrogen si 10% heliu ,dupa numarul de atomi, 75/25% dupa masa.Sunt urme de metan, apa, amoniac,dioxidul de carbon, precum si alte molecule simple,prezente in cantitati mici. Saturn are o compozitie similara, dar Uranus si Neptun au mult mai putin hidrogen si heliu. Jupiter a fost vizitat de catre Pioneer 10 in 1973 si mai tarziu de Pioneer 11,Voyager 1,Voyager 2 si Ulys[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Planeta Jupiter

Jupiter este in jur de 90% hidrogen si 10% heliu ,dupa numarul de atomi, 75/25% dupa masa.Sunt urme de metan, apa, amoniac,dioxidul de carbon, precum si alte molecule simple,prezente in cantitati mici. Saturn are o compozitie similara, dar Uranus si Neptun au mult mai putin hidrogen si heliu. Jupiter a fost vizitat de catre Pioneer 10 in 1973 si mai tarziu de Pioneer 11,Voyager 1,Voyager 2 si Ulysses.Sonda spatiala Galileo orbiteaza in prezent in jurul lui Jupiter si va trimite inapoi date in cel putin urmatorii doi ani.

Sonda spatiala Galileo, numita dupa faimosul astronom italian nascut in 1564, a intrat cu succes in orbita lui Jupiter pe data de 7 decembrie 1995 si a orbitat planeta timp de 7 ani efectuind zboruri multiple in jurul lunilor galileene(satelitilor galileeni) adica Io,Europa,Ganymede si Callisto plus in jurul satelitului Amalthea(a treia luna joviana).
Sonda spatiala a asistat la impactul dintre cometa Shoemaker Levy 9 si Jupiter din 1994. Desi informatia obtinuta de Galileo despre Jupiter a fost vasta,capacitatea proiectata initial a fost limitata de o eroare de declansare al transmitatorului radio.

O sonda atmosferica a fost eliberata de Galileo in iulie 1995 intrand in atmosfera planetei pe 7 decembrie. A fost parasutata prin 150 de kilometri de atmosfera colectand date timp de 57 de minute fiind eventual zdrobita de presiunea atmosferica uriasa(de 22 de ori presiunea atmosferica a Pamantului) la o temperatura de 153 grade Celsius.Se presupune ca a fost topita si posibil evaporata. Chiar sonda Galileo a suferit o soarta similara,doar ca mult mai rapida,cand a fost ghidata intentionat inspre un impact cu Jupiter pe 21 sept 2003 la o viteza de peste 50 km/s.

Motivul auto-distrugerii sondei a fost evitarea unei prabusiri pe satelitul Europa care ar putea contamina luna despre care se crede ca prezinta conditii favorabile vietii. Cunostintele noastre despre interiorul lui Jupiter (si a celorlalte planete gazoase) sunt indirecte si probabil vor ramane asa pentru mult timp. (Datele atmosferice de la sonda Galileo sunt de la aproximativ 150 km sub stratul superior de nori.) Jupiter are un camp magnetic urias, mult mai puternic ca al Pamantului. Magnetosfera lui se extinde pe mai mult de 650 milioane de km (dupa orbita lui Saturn).

Lunile lui Jupiter sunt cuprinse in magnetosfera lui, ceea ce explica partial activitatea de pe Io. Din pacate pentru viitoarele calatorii spatiale si o problema mare pentru proiectantii sondelor Voyager si Galileo, mediul de langa Jupiter prezinta mari cantitati de particule prinse de campul magnetic al lui Jupiter. Aceasta "radiatie" este similara, dar mult mai intensa decat cea observata in centurile Pamantului. Radiatia ar fi fatala pentru orice fiinta umana neprotejata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.