Plan de marketing

3x puncte

categorie: Economie

nota: 7.55

nivel: Facultate

Dezvoltarea brandului GIPO

Cercetarea de piata corelata cu teoria de marketing arata ca GIPO ar aduce valoare maxima ca si brand de magazine. Desi in momentul de fata exista si produse de pescuit cu brandul GIPO, investitia pe viitor in aceasta trebuie investigata cu mai multa atentie.

Ca si brand de magazin, GIPO va trebui sa asigure clientii de un anumit standard d[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plan de marketing

Dezvoltarea brandului GIPO

Cercetarea de piata corelata cu teoria de marketing arata ca GIPO ar aduce valoare maxima ca si brand de magazine. Desi in momentul de fata exista si produse de pescuit cu brandul GIPO, investitia pe viitor in aceasta trebuie investigata cu mai multa atentie.

Ca si brand de magazin, GIPO va trebui sa asigure clientii de un anumit standard de calitate a produselor, dar mai ales de o experienta pozitiva in magazin.

Arhitectura brandului GIPO se va baza pe doi piloni principali:
1. Completitudinea gamei de produse. GIPO trebuie asimilat unui magazin care poate oferi diverse alternative de petrecere a timpului liber in afara casei. Cu alte cuvinte, un loc in care o persoana isi poate alege dintre mai multe alternative de petrecere a timpului liber (largimea gamei de produse) produsul care i se potriveste cel mai bine (adancimea gamei de produse). Largimea gamei de produse se va constitui intr-un avantaj competitiv fata de magazinele mici, specializate – prin asigurarea confortului fizic si psihic al clientului (stiu ca la GIPO pot gasi cam tot ce-si pot dori atunci cand cauta alternative de petrecere a timpului liber, si nu mai trebuie sa caute in diverse magazine). Adancimea gamei de produse va diferentia magazinele GIPO de hypermarketuri si magazine de tip cash and carry.
2. Experienta consumatorului in magazin. De la modul in care sunt tratati si pana la satisfactia post vanzare, clientii trebuie sa probeze o experienta buna in magazinele GIPO. Experienta pozitiva are doua mari beneficii: creeaza loialitate si poate sustine/justifica preturile, adica adaosuri comerciale mai bune.


Brandul GIPO va trebui sustinut de comunicare. Intr-o prima etapa comunicarea se va axa pe definirea brandului (valori rationale – proximitate, completitudine, calitatea produselor) si poate fi corelata cu promotii. Pe termen mediu comunicarea trebuie sa se axeze mai mult pe transmiterea experientei pozitive in magazine (valori emotionale).

Parte din brandul GIPO va face si definirea si respectarea unor valori ale organizatiei – in special in cadrul personalului din magazine. Vanzatorii vor trebui instruiti si motivati sa aibe un comportament profesionist, orientat catre client. Onestitatea, empatia, grija fata de client ar trebui sa fie valori esentiale pentru personalul magazinelor, pornind de la vanzator, trecand prin personalul auxiliar (ex: casierie, gestionarul magaziei, etc.) si terminand cu managerul magazinului.

In anul 2005 activitatile specifice dezvoltarii brandului GIPO vor fi:
- Dezvoltarea si implementarea identitatii de firma pentru magazinele GIPO
- Imbogatirea gamei de produse
- Promotie de vara cuplata cu comunicarea gamei complete de produse
- Promotie de iarna cuplata cu comunicarea gamei de iarna


Cresterea profitabilitatii in magazine prin crearea de valoare adaugata


Profitabilitatea afacerii de retail se poate obtine pe doua cai:
- Extensiv, adica cresterea vanzarilor pe metru patrat de magazin. Aceasta se va face prin atragerea unui numar mai mare de clienti in magazine, prin imbunatatirea structurii clientilor in spiritul crestereii ponderii de clienti gold si silver si prin cresterea loialitatii.
- Intensiv, adica prin gestionarea cat mai buna a adaosurilor comerciale. GIPO va trebui sa optimizeze preturile in zona valorii maxime pentru client si nu in zona pretului minim. Asadar se vor realiza o serie de investitii care in final vor aduce valoare mai mare clientului, iar aceasta va permite o crestere a pretului. Din diferenta intre adaosul comercial marit si cheltuielile cu investitiile realizate se va genera un profit suplimentar. Echilibrul intre ce plateste si ce primeste clientul pentru banii sai trebuie supervizat cu foarte mare atentie si reevaluat la intervale regulate de timp.

Valoarea pentru client poate fi sustinuta de calitatea produselor, de completitudinea si dancimea gamei de produse, de comportamentul vanzatorilor, dar si de alte idei care sa aduca imbunatatiri experientei de achizitie a clientilor. Exemple de astfel de imbunatatiri ar putea fi : pista pentru rolleri, organizarea de concursuri (de ex. de pescuit, de orientare turistica, de acrobatii pe role, etc.), mici premii pentru cei care cumpara de o anumita valoare, carduri de fidelitate, etc.

Practic Managementul GIPO va trebui sa se concentreze in a construi un univers GIPO dincolo de activitatea specifica de vanzare a unor produse. Experienta consumatorului va trebui imbogatita dincolo de achizitia propriu zisa, astfel incat acesta sa simta ca a facut o alegere optima venind in magazinul GIPO.

Activitatile de marketing pentru 2005 care sa sustina cresterea profitabilitatii afacerii de retail:Realizarea unui sistem de informare in marketing (MIS)
Dezvoltarea si implemetarea de training pentru vanzatori;Implementarea si comunicarea sistemului de garantie;Dezvoltarea unor politici de merchandising;Regandirea politicii de preturi pe categorii de produse
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.