Plan de afaceri

1x punct

categorie: Economie

nota: 6.61

nivel: Facultate

Referat despre Plan de afaceri
II. 2. Descrierea generala a societatii
Aceasta sectiune a planului de afaceri este importanta deoarece reprezinta ” cartea de vizita ” a solicitantului, iar performantele trecute si prezente constituie baza de plecare pentru extrapolarea viitorului potential. Destinatarul planului afla, astfel, cine este cel care Ii prezinta cererea de fin[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plan de afaceri

Referat despre Plan de afaceri
II. 2. Descrierea generala a societatii
Aceasta sectiune a planului de afaceri este importanta deoarece reprezinta ” cartea de vizita ” a solicitantului, iar performantele trecute si prezente constituie baza de plecare pentru extrapolarea viitorului potential. Destinatarul planului afla, astfel, cine este cel care Ii prezinta cererea de finantare, Isi extrage informatiile care Il intereseaza si Incadreaza solicitantul Intr-un anumit cadru de analiza si raportare Datele furnizate trebuie sa fie caracterizate de suficienta, exactitate si organizare, pentru a-i da examinatorului un sentiment de Incredere si siguranta ca urmare a familiarizarii cu identitatea Intreprinzatorului. Numele si logo-ul societatii reprezinta „varful iceberg-ului” In cadrul strategiei de comunicare a acesteia, reflectand identitatea sa. Numele poate actiona foarte bine si ca element de marketing.

Specialistii In domeniul elementelor de identificare ale companiilor sunt de parere ca numele firmei ar trebui sa sugereze:
- cine este firma;
- ce face firma;
- cum face(eventual).

Numele companiei reprezinta elementul primordial de diferentiere fata de competitori si protejat prin lege.
In aceasta sectiune sunt prezentate urmatoarele elemente:
- forma de proprietate a societatii (pe actiuni, cu raspundere limitata, In nume colectiv, In comandita simpla sau pe actiuni);
- stadiul de evolutie la care a ajuns compania;
- tipul de activitate desfasurat ( de productie, de comert sau prestari servicii);
- produsele sau serviciile pe care firma le-a dezvoltat sau vandut pe piata si succesul acestora;
- elemente privind trecutul firmei:
- data Infiintarii;
- scopul Intemeierii;
- care au fost realizarile ei majore;
- care au fost deficientele ei ( contribuie la sinceritatea si credibilitatea planului);
- modificari In tendintele generale;
- elemente privind situatia actuala:
- activitatea curenta;
- stadiul de viata economica al domeniului de activitate al afacerii;
- identificarea produselor/serviciilor actuale;
- numarul de salariati ai firmei;
- cota de piata detinuta si resursele firmei;
- tendinta vanzarilor firmei
- echilibrul social;
- calificarea personalului;
- detalii privind structura actuala a capitalului permanent (capitalul propriu, Imprumuturi);
- scurta descriere a fondatorilor, accentuand experienta relevanta si pozitia fiecaruia In cadrul firmei.

II. 3 Produse si servicii
Prezentarea produselor/serviciilor ofera oportunitatea descrierii avantajelor acestora din perspectiva clientilor. Intreprinzatorii de succes stiu sau cel putin au o idee despre ceea ce clientul asteapta de la ei. Acest tip de anticipare este vital pentru atragere si fidelizarea clientului, pentru asigurarea unei competitivitati pe piata.
Una din cele mai bine metode de sinucidere a companiei (faliment) o reprezinta axarea pe un tip de produs sau serviciu. Nici cel mai complet set de drepturi de autor, brevete sau licente nu va proteja complet afacerea de competitie. Cea mai buna aparare o reprezinta diversificarea bazei de produse si servicii oferite.
Produsul nu este numai un articol fizic, ci un concept complex care trebuie definit cu atentie. In prezentarea unui produs este recomandata atat o descriere fizica, cat si o identificare a utilitatii sau interesului pentru produsul respectiv.

II. 3.1 Descriere fizica
Pentru prezentarea caracteristicilor fizice a produselor ar putea fi incluse In anexe fotografii, schite, brosuri. Pentru un serviciu se poate utiliza o diagrama. Potentialul descriptiv al unui serviciu este mai modest decat cel al unui produs. Pentru a compensa aceasta limita, In cazul serviciilor se pot fotografia echipamentele, angajatii, locatiile afacerii, la o alternativa , se poate angaja un specialist care sa realizeze o serie de schite, desene sau reprezentari ale modului In care se presteaza serviciul. Aceste fotografii, desene sunt optionale, dar confera planului o nota de profesionalism si lasa o impresie pozitiva. Alaturi de descrierea fiecarui produs sau serviciu poate fi anexata ponderea detinuta de acesta In cifra de afaceri totala.

II. 3.2 Folosinta si atractia
Pentru prezentarea diferitelor utilitati si interesului manifestat fata de produs/serviciu sunt obligatorii de mentionat caracteristicile unice ale produsului, precum si potentialul afacerii. Atractia pentru produs poate fi determinata de avantaje functionale, de satisfacere mai rapida si eficienta a unor nevoi In comparatie cu produsele concurentei, de o campanie agresiva de marketing, de design-ul lui, costul de productie scazut, tehnologia superioara, etc. In situatia prestatorilor de serviciu, se vor explica investitorului gama de servicii pe care le realizeaza firma, cum functioneaza si carora nevoi ale pietei se adreseaza.

Investitorii sunt mai „sensibili” la produsele si serviciile noi ce sunt destinate catre portofoliu de clienti ai firmei – In acest fel nu mai sunt necesare eforturi de prezentare si fidelizare a noilor clienti.
Trebuie urmarita relatarea clara, cat mai devreme, a avantajelor concurentiale distincte si semnificative ale produselor sau serviciilor.

Atractia manifestata fata de produs este In stransa legatura cu ciclul de viata al acestuia. Ciclul de viata al produsului este format din 5 etape:
- etapa crearii produsului - compania identifica si dezvolta ideea noului produs;
- etapa de introducere – caracterizata de vanzari usor crescute si profituri reduse;
- etapa de crestere – caracterizata de cresterea rapida a vanzarilor si profitului, In acest interval firma va Incerca sa Imbunatateasca produsul, sa acapareze noi segmente de piata si canale de distributie, sa reduca usor preturile;
- etapa de maturitate – ritmul vanzarilor scade si profiturile se stabilizeaza; firma va cauta noi strategii pentru revitalizarea vanzarilor (modificari ale pietei, produsului sau mixului de marketing);
- etapa de declin – vanzarile si profiturile scad, iar compania va trebui sa decida daca acesta (produsul) trebuie mantinut, valorificat sau eliminat.
Cresterea vanzarilor , profitul, cash-flow-ul generat si nivelul concurentei depind de stadiul In care se afla produsul.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.