Plamanii

5x puncte

categorie: Medicina

nota: 9.13

nivel: Facultate

CONFORMAȚIE EXTERIOARĂ ȘI RAPORTURI

Cei doi plămâni, suspendați prin pediculii lor, pot fi comparați cu două jumătăți ale unui con tăiat de la vârf spre bază. În acest mod, fiecare plămân prezintă o bază, un vârf, două fețe și două margini. Aceste elemente realizează raporturi de vecinătate prin intermediul pleurelor.
Baza (Basis pulmonis).

Repauzează pe diafr[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plamanii

CONFORMAȚIE EXTERIOARĂ ȘI RAPORTURI

Cei doi plămâni, suspendați prin pediculii lor, pot fi comparați cu două jumătăți ale unui con tăiat de la vârf spre bază. În acest mod, fiecare plămân prezintă o bază, un vârf, două fețe și două margini. Aceste elemente realizează raporturi de vecinătate prin intermediul pleurelor.
Baza (Basis pulmonis).

Repauzează pe diafragmă, motiv pentru care mai este numită și fata diafragmatica (Facies diaphragmatica). Baza este puternic excavată (concavă), deoarece se mulează pe fața superioară, boltită, a diafragmei. Concavitatea bazei este înclinată: privește nu numai în jos, dar în același timp anterior și medial.

Diafragma este mai ridicată în dreapta din cauza ficatului. Ca urmare baza plămânului drept este situată pe un plan mai înalt decât baza plămânului stâng.

Prin intermediul diafragmei, baza plămânului stâng are raporturi cu splina, fundul stomacului și parțial și cu lobul stâng al ficatului. Baza plămânului drept răspunde, tot prin intermediul diafragmei, recesurilor subfrenice și feței diafragmatice a ficatului. Așa se explică posibilitatea ca un abces subfrenic să perforeze diafragma și să se evacueze într-o bronhie.

Vîrful (Apex pulmonis). Vîrful părăsește cavitatea toracică, depășind orificiul superior al acesteia cu 2—3 cm; răspunde fosei supraclaviculare mari de la baza gâtului.

Vârful este acoperit de cupola pleurală și răspunde prin intermediul acesteia primei coaste, arterei subclavii, care lasă o impresiune la acest nivel, ganglionului stelat, nervului vag, plexului brahial și mușchilor scaleni. Uneori se mai găsește pe vârful plămânului drept un șanț determinat de vena cavă superioară.

Fața costală (Facies costalis). Este convexă, rotunjită; privește înainte, lateral și înapoi, urmărind curba descrisă de coaste. De altfel, coastele imprimă pe această față câteva șanțuri transversale.
Fața medială (Facies medialis).

Prezintă:
O zonă posterioară, rotunjită, numită porțiunea vertebrală (Pars vertebralis), care pătrunde în șanțul pulmonar al toracelui osos. Raporturile acestei porțiuni se realizează cu: fețele laterale ale corpurilor vertebrelor toracale, extremitatea posterioară a coastelor, spațiile intercostale, ganglionii simpatici toracali, nervii intercostali și vasele intercostale;

O zonă anterioară, mai largă și ușor concavă, numită portiunea mediastinala (Pars mediastinalis), datorită raporturilor pe care le are cu organele din mediastin. Pe porțiunea mediastinală este situat hilul plamanului (Hilus pulmonis). Acesta reprezintă locul pe unde trec elementele pediculului pulmonar.

Hilul este ușor excavat și situat în treimea superioară a feței mediale. La nivelul hilului pulmonar formațiunile pediculului realizează raporturi complexe între ele. Astfel la nivelul hilului drept, bronhia este situată postero-superior, artera înaintea ei, iar venele pulmonare inferior față de arteră. La nivelul hilului stâng elementul superior este artera, sub ea fiind situată bronhia; dintre venele pulmonare, una este situată înaintea bronhiei iar cealaltă dedesubtul ei.

Hilul împarte porțiunea mediastinală a feței mediale într-o zonă prehilară, situată înaintea hilului și alta retrohilară, situată înapoia lui. Porțiunea mediastinală a plămânilor realizează — cum s-a mai afirmat — raporturi cu organele mediastinale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.