Plagiatul

3x puncte

categorie: Diverse

nota: 9.60

nivel: Liceu

Enciclopedia libera Wikipedia da o definitie mult mai ampla si anume:
"Plagiatul reprezinta insusirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei alte persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obtinute, prezentandu-le drept creatie proprie ..."Din pacate aceasta definitie sufera de o "supra informare" prin defalcarea entitatilor insusite pe [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plagiatul

Enciclopedia libera Wikipedia da o definitie mult mai ampla si anume:
"Plagiatul reprezinta insusirea ideilor, metodelor, procedurilor, tehnologiilor, rezultatelor sau textelor unei alte persoane, indiferent de calea prin care acestea au fost obtinute, prezentandu-le drept creatie proprie ..."Din pacate aceasta definitie sufera de o "supra informare" prin defalcarea entitatilor insusite pe categorii precum idei, metode, proceduri,tehnologii, rezultate sau texte.

Ambele definitii enumerate sufera de subiectivism.Metodele actuale de tehnoredactare a lucrarilor implica procedura copy - paste, adica preluarea dintr-o opera accesibila electronic a unui text si inserarea acestuia in lucrarea proprie. Potrivit parerilor unor specialisti este legala si acceptabila aceasta procedura daca si numai daca textul copiat este pus intre ghilimele iar la subsolul paginii exista o nota cuprinzand numele autorului citat si lucrarea sa.

Eu contest definitiile de plagiat enumerate mai sus si propun o noua formulare:"Este definita actiunea reprobabila de plagiat efectuata prin copierea intocmai (nu numai electronica) a unui pasaj dintr-o lucrare originala a unui tert si includerea sa in propria lucrare daca si numai daca rezultatele (concluziile) la care au ajuns persoanele amintite sunt asemanatoare."

Deci rezultatul (concluzia, ce era de demonstrat) asemanator este singurul care poate defini intentia de plagiere cand demonstrarea sa este facuta la fel cu aceea a autorului plagiat. In cazul ca o demonstratie documentata si cu ajutorul unor texte preluate intocmai din lucrarea unui tert, duce in noua opera la un rezultat diferit de cel al autorului copiat noua lucrare este originala.

Constatarea de mai sus provine din legislatia inventiilor pusa in aplicare, aproape nemodificat, de mai multe sute de ani.Descrierea unei inventii, potrivit legislatiei in vigoare, contine, drept prima parte o descriere a entitatii atacate (idee, metoda, procedura, tehnologie etc.). Ea poate fi chiar copia intocmai a unui brevet de inventie aplicat. Noul autor, dupa ce a "plagiat" situatia actuala a entitatii in speta conchide asupra unor dezavantaje pe care le inlatura in final prin noua entitate propusa.

In final autorul trebuie sa puna in relief asa zisele "elemente de noutate revendicate"care fac diferenta intre noua si vechea entitate. Potrivit legii se aproba numai revendicarile de noutate care devin astfel adevarata opera proprie autorului.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Diverse

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.