Plafoanele de credit

5x puncte

categorie: Economie

nota: 10.00

nivel: Liceu

Referat despre Plafoanele de credit
Motivele pentr care, tarile au adoptat, initial, acest instrument pot fi enumerate astfel:
- Reprezinta un instrument usor de implimentat;
- Este perceput ca un instrument care permite indeplinirea obiectivelor de politica monetara
- Este cel mai eficient instrument de politica monetara adoptat de pietele financiare nedezvoltate sau[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Plafoanele de credit

Referat despre Plafoanele de credit
Motivele pentr care, tarile au adoptat, initial, acest instrument pot fi enumerate astfel:
- Reprezinta un instrument usor de implimentat;
- Este perceput ca un instrument care permite indeplinirea obiectivelor de politica monetara
- Este cel mai eficient instrument de politica monetara adoptat de pietele financiare nedezvoltate sau de cele cu capacitati tehnice limitate;
- Constituie o modalitate prin care resursele sunt “reorientate”catre alte sectoare mai putin favorizate.

- Utilizarea plafoanelor de credit are relevanta pentru caracterizarea pietelor financiare,care pot prezenta grade diferite de dezvoltare si complexitate, structuri necompetitive ale sistemelor bancare, o piata a titlurilor guvernamentale slab dezvoltata, costuri sporite ale tranzactiilor sau restrictii in miscarea capitalurilor.

- Deseori, sistemele bancare necompetitive se caracterizeaza prin costuri ridicate ale intermedierii si un spread considerabil intre rata de dobanda activa si cea pasiva, ceea ce impiedica transmiterea eficienta a politicii monetare catre economia reala, fiind impiedicata functionarea pietii libere. In plus, in tarile cu un numar redus de banci comerciale, sistemul financiar prezinta o structura de oligopol, situatie care limiteaza numarul de participanti pe piata.

La aceste motive se mai pot adauga alte aspecte, si anume utilizarea de catre tarile dezvoltate a plafoanelor de credit ca instrument emergent, in anumite perioade, dupa care urmeaza renuntarea la folosirea acestuia.

Franta (1969-19987), Italia (1970-1980), Portugalia (1977-1989), Marea Britanie (1960 si pana in anii ‘70) au utilizat plafoanele de credit ca principal instrument pe termen lung, in diferite utilizari.In Franta, motivul a fost ineficienta utilizarii ratei de dobanda, ca urmare a inelasticitatii cererii de credite in functie de nivelul ratei de dobanda pe termen scurt.

Italia si Portugalia au folosit plafoanele de credit ca instrument cvasi – fiscal, prin care au fost dirctionate resursele cu prioritate, catre anumite sectoare sau pentru finantarea deficitului balantei de plati externe. De asemenea,ca raspuns la deteriorarea balantei externe, Marea Britanie a introdus in anii ’60 plafoanele de credit. Rolul acestora ║-a manifestat in directionarea creditelor catre sectoarele cu productie de export, catre intreprinderile de stat si datoria guvernamentala.

In anii ’90, catevo economii in tranzitie si in special cele din Europa de Est au utilizat plafoanele de credit in scopul controlului asupra masei monetare si creditului. Totodata, plafoanele de credit au permis ca dinamica masei monetare si a creditelor sa fie in concordanta cu stabilizarea macroeconomica, pana la inlocuirea acestui instrument cu cele de piata. Adoptarea limitarii creditului ║-a realizat in combinatie cu alte instrumente indirecte.

Astfel, Albania a utilizat si rata rezervei minime obligatorii; Cehia a schimbat creditele de licitatie si de refinantare cu mecanismul rezervelor obligatorii, dupa ce ║-a renuntat la plafoanele de credit.Banca Poloniei a utilizat facilitati de refinantare, creditele de licitatie (titluri emise de banca centrala) si biletele de trezorerie, iar in cazul Bulgariei sistemul de control monetar a constat in plafonari de credite, rezerve obligatorii neremunerate, refinantarea bancii centrale si operatiuni pe piata libera.

In mecanismul plafonarii creditelor prezinta importanta regulile de alocare, despre care retinem ca variaza in concordanta cu prioritatile specifice si cu mediul institutional al fiecarii tari.

Practica bancilor centrale arata ca acestea stabilesc, periodic, plafoane ale activelor interne din intregul sistem bancar si subplafoane pentru creditele guvernamentale, in concordanta cu nivelul inflatiei, al cresterii economice si al balantei de plati externe. In tabelul de mai jos sunt redate diferitele rguli de alocare al creditelor, de unde rezulta varietatea modalitatilor de stabilire a cuantumului.

Limitarea nivelului creditelor antreneaza o diminuare a veniturilor bancare, ca urmare a diminuarii nivelului dobanzilor incasate, motiv pentru care institutiile supuse cauta modalitati de sustargere de la aplicare. Astfel, in unele tari, bancile isi “ascund”creditele in operatiuni extrabilantiere, cu scopul raportarii unei baze de calcul minime si al nedeclararii volumului real al creditelor restante.

In majoritatea cazurilor, tendinta de evaziune imbraca si alte forme. Acolo unde imprumuturile in moneda straina sunt exceptate din baza de calcul, bancile isi vor majora aceste credite in totalul portofoliul de imprumuturi.Alteori, se produc deplasari ale imprumuturilor si depozitelor catre institutii nebancare afiliate. In Bulgaria, bancile care vindeau titluri guvernamentale catre institutii nebancare aveau permisiunea sa-si majoreze nivelul creditelor cu sume identice, motiv pentru care procedau, in practica, la vanzarea titlurilor inainte de datele stabilite si la rascumpararea acestora mai tarziu.

In alte cazuri, prcum in Marea Britanie, institutiile care refuzau creditele din partea bancilor comerciale aveau posibilitatea sa sconteze efectele comerciale pe care le detineau prin intermediul brokerilor sau prin piata de capital, prin casele de scontare. Ca rezultat, aceste institutii si-au majorat rapid depozitele care au devenit, astfel, subiect a numeroase restrictii impuse de catre Banca Angliei.

Pentru nerespectarea plafoanelor de creditare, autoritatile monetare au stabilit penalitati, al carornivel era influientat de excedentul de credite si de nivelul ratei de dobanda, prezentand importante diferentieri de la o tara la alta.

In general, penalitatile au imbracat doua forme, dependente de gradul de control monetar care se urmareau prin plafonarea creditelor. Penalitatile sporite s-au aplicat acolo unde bancile centrale doreau un control asupra creditelor acordate rezidentilor, in perioadele de crestere a capitalurilor nerezidentilor si de manifestare a atacurilor speculative. Pe de alta parte, penalitatile au fost si progresive, ceea ce a permis o flexibilitate sporita in volumul creditelor, intrucat o parte din imprumuturi erau profitabile chiar si in conditiile suportarii costului penalitatilor.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.