Placile tectonice si dinamica scoartei terestre

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

2. intre litosfera si astenosfera exista o relatie de interdependenta (schimb reciproc de materie si energie); un rol foarte important il au curentii de convectie (curentii subcrustali)3. placile tectonice se deplaseaza pe astenosfera si isi modifica forma, dimensiunile si pozitia unele in raport cu altele 4. deplasandu-se intr-un spatiu finit (suprafata Terrei), placile tectonice care se departea[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Placile tectonice si dinamica scoartei terestre

2. intre litosfera si astenosfera exista o relatie de interdependenta (schimb reciproc de materie si energie); un rol foarte important il au curentii de convectie (curentii subcrustali)3. placile tectonice se deplaseaza pe astenosfera si isi modifica forma, dimensiunile si pozitia unele in raport cu altele 4. deplasandu-se intr-un spatiu finit (suprafata Terrei), placile tectonice care se departeaza unele de celelalte, ajung, in mod inevitabil, sa se apropie de alte placi, aflate si ele in miscare

5. In raport cu sensul de deplasare a placilor tectonice, marginile lor sunt diferite:
margini de-a lungul carora doua placi tectonice se departeaza: margini divergente;
margini de-a lungul carora doua placi tectonice se apropie: margini convergente;
margini de-a lungul carora placile tectonice se deplaseaza unele de-a lungul celorlalte: falii transformante

6. cutremurele, vulcanii, formarea muntilor, a foselor oceanice a arcurilor insulare a rocilor magmatice si metamorfice se produc de-a lungul marginilor placilor tectonice. Toate procesle explicate de aceasta teorie implica relatia scoarta-astenosfera.
invelis interior al Pamantului, dezvoltat de la baza scoartei (80 km) pana la cca. 180 km adancime (zona "soft" a mantalei)
Este alcatuita din magma = o topitura de silicati de magneziu care se comporta plastic.Magma are:presiuni si temperaturi ridicate (> 1000 0 C densitate rdusa (3-5 g/cmA)

Datorita diferentelor de temperatura si presiune din astenosfera, in interiorul acesteia se produce o miscare de convectie a magmei.(curentii de convectie/subcrustali)Curentii subcrustali au 2 tipuri de ramuri: - ascendente (magma urca din partea inferioara spre cea superioara a astenosferei); curenti descendenti(invers)
De-a lungul aliniamentelor unde ramurile ascendente actioneaza asupra
scoartei, aceasta se rupe. Apare riftul = fractura profunda a scoartei care separa doua placi tectonice
placile tectonice se deplaseaza pe astenosfera
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.