Pisica neagra - Edgar Allan Poe

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.10

nivel: Liceu

Referat despre Pisica neagra - Edgar Allan Poe
Imi mai ramasese destul din vechea afectiune ca sa fiu, la inceput, cam suparat pentru aceasta raceala, din partea unei creaturi care tinuse inainte atat de mult la mine. Cu vremea, insa, supararea s-a schimbat in manie nestapanita. Si-atunci, ca sa ma pierd cu totul i fara nadejde de revenire, ma-nvalui suflarea rece a PERVERSITATII.
<[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pisica neagra - Edgar Allan Poe

Referat despre Pisica neagra - Edgar Allan Poe
Imi mai ramasese destul din vechea afectiune ca sa fiu, la inceput, cam suparat pentru aceasta raceala, din partea unei creaturi care tinuse inainte atat de mult la mine. Cu vremea, insa, supararea s-a schimbat in manie nestapanita. Si-atunci, ca sa ma pierd cu totul i fara nadejde de revenire, ma-nvalui suflarea rece a PERVERSITATII.

E o notiune de care filozofia noastra nu tine seama deloc. Si, totusi -- de asta sunt mai incredintat decat de existenta mea -- unul din impulsurile primare ale inimii omenesti este perversitatea -- acea facultate sau simtamant primar de nepatruns ce poate da un sens fiintei Omului. Si cine oare n-a savarsit, de zeci si zeci de ori, o fapta rea sau doar nesabuita, numai din pricina ca nu trebuia s-o faca? Si nu se afla oare in noi pornirea neinfranata, chiar si in judecata cea mai dreapta, de-a incalca orice se cheama Lege, numai din pricina ca stim ca ni-i oprit?

Suflarea aceasta a perversitatii, precum spuneam, se napusti la timp asupra-mi, spre a ma distruge. Dorinta nemasurata a sufletului meu, de-a se biciui pe sine -- in propria-mi fiinta de-a lovi -- de-a face raul doar din placerea de a-1 face, dorinta aceasta nu m-a lasat sa ma opresc si, pan-la urma, m-a impins sa-ncunun tot raul ce-1 facusem nevinovatului animal.

Intr-o dimineata, i-am petrecut cu sange rece un lat in jurul gatului si l-am spanzurat de-un copac; il spanzuram si lacrimile imi curgeau siroaie, si-n inima amara remuscare ma chinuia; l-am spanzurat din pricina ca ma iubise, din pricina ca nu-mi facuse nici un rau; l-am spanzurat din pricina ca faptuiam astfel un pacat -- pacat de moarte ce-mi ameninta sufletul nemuritor, il ameninta atat de greu incat il scotea, daca se poate spune, chiar dincolo de granita milostivirii nesfarsite-a Celui mai indurator si-a Celui mai Teribil Dumnezeu.

In noaptea zilei cand am savarsit nelegiuirea, am fost trezit din somn in strigate de "foc"! Perdelele de langa pat erau in flacari. Ardea intreaga casa. Abia am reusit, sotia mea, un servitor si cu mine, sa ne salvam din mijlocul flacarilor. Tot ceea ce aveam a fost mistuit de foc, iar eu ma alegeam decat cu resemnare deznadajduita.

Nu vreau -- si-ar fi o slabiciune din parte-mi -- sa caut o legatura de la efect la cauza. intre nenorocirea petrecuta si atrocitatea pe care-o savarsisem. Dar cum m-am hotarat sa redau aici doar recea-nlantuire a faptelor, nu vreau sa las nelamurit nici un amanunt. In ziua ce-a urmat focului, am scormonit printre ruine. Toate zidurile se prabusisera -- doar unul ramasese in picioare. Era un perete despartitor nu prea gros, aflat in mijlocul cladirii, si chiar de el fusese rezemat patul meu. Focul nu stricase tencuiala si pricina am atribuit-o zugravelii proaspete. Am vazut ca se adunase-acolo o ceata de oameni, si parca unii cercetau o anumita parte a peretelui, cu staruinta si-ncordare.

Am auzit parca rostindu-se vorbele "bizar", "ciudat", si altele-asemanatoare. Apropiindu-ma, am vazut, parca sculptat in basorelief pe suprafata alba, conturul unei gigantice pisici. Imaginea era uluitor de clara. Iar in jurul gatului avea un streang.

In fata acestui strigoi -- caci altfel nu puteam sa-1 socotesc -- uimirea si spaima m-au facut sa-mi pierd rasuflarea. Dar judecata mi-a venit pana la urma in ajutor. Mi-am amintit ca spanzurasem animalul intr-o gradina de linga casa. Cand focul a izbucnit, multimea a dat navala in gradina si poate ca vreunul sa fi taiat franghia si sa fi aruncat pisica printr-o fereastra in odaia mea. O fi facut-o, mi-am zis eu, ca sa ma trezeasca din somn. Cand zidurile s-au prabusit, sarmana victima a cruzimii mele a fost strivita de zidul proaspat tencuit, iar varul si focul, precum si amoniacul aflat in lesul animalului, au imprimat imaginea asa cum aparea.

Daca a fost usor sa-mi linistesc in felul acesta si ratiunea si poate si constiinta, uluitorul fapt n-a incetat sa-mi tortureze imaginatia. Luni intregi fantoma pisicii m-a urmarit, si-n suflet mi-a patruns o umbra care parea sa fie, dar nu era chiar, remuscarea. Cu vremea incepuse sa-mi para rau de moartea animalului, si m-am apucat sa caut prin jurul meu, in crasmele infecte prin care-mi petreceam zilele, o pisica sa-i semene oarecum, cu care s-o inlocuiesc.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.