Pisica neagra

5x puncte

categorie: Romana

nota: 9.75

nivel: Liceu

Ii dadusem numele Pluto, si-mi devenise tovarasul favorit de joaca. Pisica nu lasa pe nimeni altul decat pe mine sa-i aduca de mancare, si ma urmarea intr-una prin casa. Abia izbuteam s-o opresc sa nu se ia dupa mine si pe strada. Prietenia noastra a durat ani de-a randul, ani multi in care felul meu de-a fi, intreaga-mi fire -- cu ajutorul acelui demon ce poarta numele Betie -- s-a tot schimbat [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pisica neagra

Ii dadusem numele Pluto, si-mi devenise tovarasul favorit de joaca. Pisica nu lasa pe nimeni altul decat pe mine sa-i aduca de mancare, si ma urmarea intr-una prin casa. Abia izbuteam s-o opresc sa nu se ia dupa mine si pe strada. Prietenia noastra a durat ani de-a randul, ani multi in care felul meu de-a fi, intreaga-mi fire -- cu ajutorul acelui demon ce poarta numele Betie -- s-a tot schimbat in rau si ma-nrosesc facand acum marturisirea. Din zi in zi eram mai ursuz, mai nestapanit si, mai cu seama, nepasator la cei din juru-mi.

O, cate ocari am azvarlit sotiei mele! Si, pan-la urma, am ajuns s-o si lovesc. Desigur ca si bietele animale au avut de-ndurat din pricina schimbarii mele. Nu numai ca nu-mi mai pasa de ele, dar incepusem sa le chinuiesc. Singur, Pluto doar nu-ndura prigoana. Nu pregetam insa sa chinuiesc maimuta, iepurii ori cainele, cand intamplarea sau devotamentul lor prostesc mi-i aduceau in cale. Iar boala tot crestea in mine -- si ce ingrozitoare boala e Alcoolul! -- si pana la urma chiar si Pluto, ce-mbatranise si era tot mai posac -- chiar Pluto, zic, a inceput sa simta urmarile starilor mele proaste.

Odata, intr-un miez de noapte, pe cand ma intorceam beat spre casa din hoinarelile mele prin oras, mi s-a parut ca pisica se ferea sa-mi iasa-n cale. Am vrut s-o iau in brate cand, temandu-se cred c-am s-o lovesc, si-a-nfipt, dar nu prea tare, dintii-n mana mea. Pe data m-a cuprins o furie draceasca. N-am mai stiut ce fac. Era ca si cum sufletu-mi se ridicase zburand din trup, si-o rautate diavoleasca, intaratata de bautura, imi patrunsese orice fibra. Am tras briceagul din buzunar, l-am deschis si, apucand de beregata bietul animal, am apasat cu hotarare, scotandu-i un ochi din orbita! Rosesc, ma ingrozesc si ma cutremur acum, cand destainuiesc hartiei groaznica-mi cruzime.

Cand, odata cu dimineata cea limpede, mi-a revenit si judecata, cand aburul nocturnelor orgii s-a risipit -- am incercat un - sentiment, de groaza si de remuscare la gandul nelegiuirii fara seaman pe care o savarsisem. O, dar era un sentiment plapand si indoielnic, care nu-mi atingea sufletul. M-am pogorat din nou in. iadul alcoolului, si am inecat curand, in bautura, chiar amintirea faptei savarsite.
Cu incetul pisica s-a-nsanatosit. Orbita ranita avea, ce-i drept, o-nfatisare fioroasa, dar se parea ca animalul nu mai suferea deloc. Umbla, ca de-obicei, prin toata casa, dar, cum era de asteptat, fugea de apropierea mea, inspaimantata.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.