Pisa

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.85

nivel: Facultate

Incepand ca o clonie greceasca, Pisa a devenit cetate etrusca, iar mai tarziu provincie a imperilului roman. Inanul 1000 s-a transformat intr-o puternica republica maritima, deschiderea la Marea Ligurica fiind la 10 km de oras.

Pisa numara astazi circa 90000 de locuitori. Pe langa o localitate de importanta turistica, ea este centru commercial si feroviar, favrizata de pozitia ge[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pisa

Incepand ca o clonie greceasca, Pisa a devenit cetate etrusca, iar mai tarziu provincie a imperilului roman. Inanul 1000 s-a transformat intr-o puternica republica maritima, deschiderea la Marea Ligurica fiind la 10 km de oras.

Pisa numara astazi circa 90000 de locuitori. Pe langa o localitate de importanta turistica, ea este centru commercial si feroviar, favrizata de pozitia geografica. Industria locala produce sticla, faianta, acid sulfuric si multi coloranti. Traditiile universitare merg pana in sec. XII.

Pentru a satisface nevoile turismului, la Pisa s-a realizat o retea densa de Alberghi -cum li se zic hotelurilor- cu mai multe societati turistice, cu restaurante de toate categoriile, inclusive cu cele care se lauda ca mancarurile lor sunt preparate dupa bucataria... etrusca! Evident, reclamele vizeaza numai comertul si intreprinderile hoteliere, caci, in ceea e priveste valorile artistice, Pisa nu mai are nevoie de nici un fel de reclama. Trei lucruri au facut-o celebra: Baptisteriul, Domul si faimosul turn inclinat.

Despre Baptiseriu se spuneca a fost inceput in 1153 de pisanul Diotisalvi. L-au construit Nicollo Pisano si G. pisano, lucrarile lui terminanddu-se abia in sec XIV Amvonul este executat de Niccolo Pisano. Daca partea interioara a constructiei apratine net stilului romanic, cea superioara, bogat ornamentala, carecterizeaza goticul. Patru portaluli ornamentale dau in Piata Domnului. Mai ales amvonul este considerat o capodopera a goticului italian. De forma hexagonala, el are fetele impodobite cu basoreliefuri reprezentand scene religioase.

Ca si in cazul altor biserici crestine, Domnul a aprut pe ruinele unei constructii antice, probabil apartinand imparatului Adrian. Piatra fundamentala s-a pus in anul 1063. Fatada -cu cele patru galerii si mai multa arcade- este opera lui Rainaldo. Amvonul a fost sculptat in 1310 de Giovanni Pisano.


DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.