Pirazinamida

7x puncte

categorie: Medicina

nota: 10.00

nivel: Facultate

Se va tine cont de hepatotoxicitatea pirazinamidei (A se vedea si cap. Reactii adverse). Pirazinamida nu se va administra decat dupa o evaluare initiala a pacientului, si doar in conditiile in care exista posibilitatea supravegherii cu regularitate a constantelor clinice si biologice.Tratamentul cu pirazinamida nu se va face fara un bilant initial hepatic (transaminaze, fosfataza alcalina, bilirub[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Pirazinamida

Se va tine cont de hepatotoxicitatea pirazinamidei (A se vedea si cap. Reactii adverse). Pirazinamida nu se va administra decat dupa o evaluare initiala a pacientului, si doar in conditiile in care exista posibilitatea supravegherii cu regularitate a constantelor clinice si biologice.Tratamentul cu pirazinamida nu se va face fara un bilant initial hepatic (transaminaze, fosfataza alcalina, bilirubina totala), renal si al uricemiei (in vederea eliminarii unei insuficiente hepatice, renale sau a unei hiperuricemii).

In conditiile unei functii hepatice perturbate si/sau a unui factor de risc hepatic (etilism, antecedente de hepatita), pacientii nu vor primi tratament cu pirazinamida decat in caz de absoluta necesitate (in particular, tuberculoza multirezistenta), cu precautie si sub stricta supraveghere medicala. Supravegherea functiei hepatice trebuie sa cuprinda: dozarea transaminazelor la fiecare 8 zile in timpul celor 2 luni de tratament cu pirazinamida si supravegherea semnelor clinice de intoleranta hepatica. (A se vedea si cap. Reactii adverse).

Daca se inregistreaza valori crescute ale transaminazelor, de cel putin trei ori peste limita superioara a normalului, se impune intreruperea fara intarziere a tratamentului. Intreruperea precoce este un parametru important pentru normalizarea probelor hepatice.
In cazul in care nivelul acidului uric depaseste 110 mg/l (655 μmol/l), se va initia un tratament corector (cu exceptia inhibitorilor de xantin-oxidaza). Artralgiile moderate, non-gutoase, raspund in mod normal unui tratament simptomatic. Daca artralgiile persista si capata un caracter gutos, se va intrerupe administrarea pirazinamidei.

In conditiile unui rinichi normal este recomandat si suficient un bilant lunar al functiei renale. Daca exista o insuficienta renala cronica, pirazinamida se va administra doar daca este absolut necesar si doar sub supraveghere medicala de specialitate.
La pacientii cu diabet zaharat, controlul glicemiei este mai dificil in timpul administrarii pirazinamidei.
Se va evita expunerea prelungita la soare. Pirazinamida determina cresterea sensibilitatii tegumentului in urma expunerii la radiatiile ultraviolete.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Medicina

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.