Piramidele si templele in Egiptul Antic.

5x puncte

categorie: Geografie

nota: 10.00

nivel: Facultate

Cele 3 piramide nu sunt numai opere de tehnica uimitoare, si nici cele mai monumentale din intreaga istorie a arhitecturii. Concepute pentru a adaposti morminte regale, ele nu sunt rezultatele unor intentii artistice. Tipul de piramida perfecta a continuat, in dimensiuni mult mia reduse, pana in epoca Regatului Nou. Dar incepand din timpul dinastiei a XVIII-a (cand jefuitorii de morminte incepuser[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piramidele si templele in Egiptul Antic.

Cele 3 piramide nu sunt numai opere de tehnica uimitoare, si nici cele mai monumentale din intreaga istorie a arhitecturii. Concepute pentru a adaposti morminte regale, ele nu sunt rezultatele unor intentii artistice. Tipul de piramida perfecta a continuat, in dimensiuni mult mia reduse, pana in epoca Regatului Nou. Dar incepand din timpul dinastiei a XVIII-a (cand jefuitorii de morminte incepusera sa opereze intr-un mod din ce in ce mai ingrijorator) faraonii au adoptat tipul de mormant complet subteran - hipogeu - cu mai multe incaperi, sapate in peretii de stanca, cu intrarea ornamentata cu basoreliefuri si statui.

S-a remarcat ca niciodata pana la egipteni si in nici o parte a lumii la acea data, piatra n-a fost atat de mult intrebuintata. Utilizarea acestui material durabil a fost asociata cu ideea religioasa de "vesnicie" pe care piatra o oferea operei. Piramida era "salasul etern" al faraonului, in timp ce locuinta sa temporara, palatul, era construit din caramida uscata la soare, motiv pentru care nu s-a pastrat nici macar planul unui palat regal.Pana in perioada Regatului Nou arhitectura templelor egiptene nu poate fi reconstituita decat cu aproximatie.

In timpul Regatului Vechi, odata cu afirmarea cultului soarelui s-au construit "templele solare". Cum ceremonia cultului zeului Ra - zeul soarelui - se desfasura sub cerul liber, aceste temple constau dintr-un zid de incinta dreptungiular, o curte dominata de un obelisc inalt de 36 m, plasat pe un soclu de 20 m si avand alaturi un mic sanctuar cu statuia zeului, iar in fata un altar din alabastru alcatuit din 4 mese pentru ofrande (templul din Abu-Gurob).

Abia in perioada urmatoare a Regatului Mediu se va constitui o adevarata arhitectura a templului. Astfel, cele mai importante temple care dau masura artei arhitecturale egiptene - in modalitati diferite - sunt: templul reginei Hatsepsut din Deirel-Bahri, cele 2 temple ale lui Ramses al II-lea sapate in piatra, de la Abu-Simbel, dupa care faimoasele temple Abydos, Karnak si Luxor.

Ca model poate fi luat templul templul lui Amon din marele ansamblu de temple de la Karnak. Templul a fost inceput si terminat intr-un fel pe la jumatatea mileniului al III-lea i.e.n., dar forma definitiva a capatat-o intre anii 1580-1200 i.e.n. in interiorul unui zid de incinta cu perimetrul de 3800 m, intrand printr-o poarta flancata de o pereche de enorme turnuri prismatice si strabatand curti imense, se ajungea la curtea centrala hipostila (adica acoperita si sustinuta de coloane), care ducea la sanctuarul cu statuia zeului. In fata sanctuarului era altarul pentru ofrande.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.