Piramidele si templele in Egiptul Antic

1x punct

categorie: Geografie

nota: 9.75

nivel: Facultate

In timpul dinastiei urmatoare au fost construite marile piramide de la Giseh: "Orizontul lui Kheops", "Mare este Khefren" si "Divin este Mikerinos". Asemenea piramide, geometric perfecte, se cunosc azi in Egipt aproximativ 80.Baza patrata a celei dintai piramide (care ocupa o suprafata de mai bine de 5 ha) avea latura de 237,50 m si instimea de 147 m (azi 138 m), terminata cu o platforma de 6 m2, [...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piramidele si templele in Egiptul Antic

In timpul dinastiei urmatoare au fost construite marile piramide de la Giseh: "Orizontul lui Kheops", "Mare este Khefren" si "Divin este Mikerinos". Asemenea piramide, geometric perfecte, se cunosc azi in Egipt aproximativ 80.Baza patrata a celei dintai piramide (care ocupa o suprafata de mai bine de 5 ha) avea latura de 237,50 m si instimea de 147 m (azi 138 m), terminata cu o platforma de 6 m2, 2.300.000 blocuri de calcar galbui dispuse in 220 de randuri, erau acoperite cu lespezi de calcar fin alb.

Singura intrare in piramida se afla pe latura nordica, la o inaltime de 16,5 m. in interior a fost construit una devarat sistem de coridoare, galerii, canale de ventilatie etc., totalizand cateva sute de metri in lungime (galeria cea mai lunga este de 47 metri cu o inaltime de 8,5 metri).

Un coridor in panta duce la camera funerara a faraonului - lunga de 10,5 m, lata de 5 m si inalta de aproape 6 m - in intregime din granit, plafonul constand din 9 blocuri cantarind impreuna 400 tone. Din galeria de intrare se ramnifica un coridor care coboara in panta 31 m sub nivelul bazei la un put destinat, initial, sa adaposteasca sarcofagul regal. Camera funerara a reginei, canalele de aerisire, cinci spatii libere etajate, menite sa reduca din presiunea masei uriase de piatra asupra boltei cavoului, completeaza aceasta uimitoare opera de stiinta si tehnica.

Ansamblul arhitectural al piramidei lui Kheops mai cuprindea un templu funerar, de la care o "sosea" duce la un al doilea templu funerar, situat la marginea desertului. Apoi 3 piramide mai mici, morminte ale unor regine; cinci barci mari de lemn plasatein gropile sapate in stanca, chiar langa piramida.Sfixul din Giseh: pe o ridicatura de calcar lunga de 200 m, faraonul Khefren a pus sa se sclupteze un urias idol in forma de leu (lung de 57 m si inalt de 20 m), care sa-i protejeze mormantul.

Maiestuosul cap al idolului, cu senina sa frumusete divina este imaginea regelui adorand rasaritul soarelui.Gigantica opera de constructie a Marei Piramide a lui Kheops a durat 30 de ani, timp in care "au muncit cu neintrerupere 100.000 de sclavi". Blocurile de piatra, unele de 20 de tone au fost aduse de la mari distante pe tavalugi, sanii trase pe nisip sau intre 2 barci si ridicate cu ajutorul parghiilor si a unor puiternice balansoare de lemn, pe rampe si planuri inclinate, inaltate pe terase succesive de caramida.

Cele 3 piramide nu sunt numai opere de tehnica uimitoare, si nici cele mai monumentale din intreaga istorie a arhitecturii. Concepute pentru a adaposti morminte regale, ele nu sunt rezultatele unor intentii artistice. Tipul de piramida perfecta a continuat, in dimensiuni mult mia reduse, pana in epoca Regatului Nou. Dar incepand din timpul dinastiei a XVIII-a (cand jefuitorii de morminte incepusera sa opereze intr-un mod din ce in ce mai ingrijorator) faraonii au adoptat tipul de mormant complet subteran - hipogeu - cu mai multe incaperi, sapate in peretii de stanca, cu intrarea ornamentata cu basoreliefuri si statui.

S-a remarcat ca niciodata pana la egipteni si in nici o parte a lumii la acea data, piatra n-a fost atat de mult intrebuintata. Utilizarea acestui material durabil a fost asociata cu ideea religioasa de "vesnicie" pe care piatra o oferea operei. Piramida era "salasul etern" al faraonului, in timp ce locuinta sa temporara, palatul, era construit din caramida uscata la soare, motiv pentru care nu s-a pastrat nici macar planul unui palat regal.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Geografie

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.