Piete de capital

3x puncte

categorie: Economie

nota: 9.84

nivel: Facultate

Berea produsa la Radauti ajunsese sa fie cunoscuta in tot Imperiul Austro-Ungar. Dar in afara de bere, la Radauti s-a mai infiintat si o fabrica de lichioruri. Vestea calitatii exceptionale a lichiorurilor de Radauti a ajuns la urechile nobililor vienezi, fabrica devenind furnizor important al Curtii Imperiale. Prestigiul firmei era demonstrat si de faptul ca fabrica detinea vagoane izoterme si ci[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piete de capital

Berea produsa la Radauti ajunsese sa fie cunoscuta in tot Imperiul Austro-Ungar. Dar in afara de bere, la Radauti s-a mai infiintat si o fabrica de lichioruri. Vestea calitatii exceptionale a lichiorurilor de Radauti a ajuns la urechile nobililor vienezi, fabrica devenind furnizor important al Curtii Imperiale. Prestigiul firmei era demonstrat si de faptul ca fabrica detinea vagoane izoterme si cisterne speciale, astfel berea, spirtul si bauturile alcoolice ajungeau la Viena sau Paris la fel de proaspete ca si cum atunci ar fi iesit din alambicuri.

Se fabricau la acea vreme produse traditionale: unele unicat, cum era kidis (lichior de cirese amare si dulci in amestec cu visine, dupa o reteta astazi pierduta), lichior de menta, lichior de cafea, Taffel, o bautura celebra, detinatoare a nenumarate medalii internationale, dar si o bere excelenta care concura oricand cu produsele similare fabricate la acea vreme in Europa. Al Doilea Razboi Mondial a insemnat si prima lovitura grea data fabricii. In 1944, rusii au demontat toate instalatiile si le-au dus, drept de captura de razboi, in Uniunea Sovietica. Au ramas doar cladirile.

Patronul, ultimul membru al familiei Rudich, se refugiase in Elvetia, iar in 1949 statul roman l-a despagubit pentru averea din tara.
Incepand din 1954, fabrica de spirt, bere si amidon de la Radauti reinvie. Se aduc utilaje de la diferite distilerii din tara si se reia productia de spirt. In anul 1970, fosta fabrica de bere este reorganizata tot ca fabrica de spirt. Alcoolul de Radauti, cunoscut pentru calitatea sa, era produs in special din cereale, dar si din cartofi.

In acest fel, unitatea economica de la Radauti a traversat doua secole. Intreprinderea rebotezata dupa anul 1990 SAB SA Radauti a fost privatizata prin metoda MEBO. Printr-un program de investitii realizat in anii 1998 - 1999, s-a achizitionat o linie de imbuteliere care a transformat SAB dintr-un simplu producator de alcool intr-un producator de bauturi alcoolice. Lacrimioara Loghin, directorul companiei, povesteste cum s-a luat aceasta decizie: "Practic, piata a impus acest lucru. Inainte de 1990 in tara erau numai zece producatori de alcool. Acum sunt 88 de producatori autorizati.

Am inteles ca, daca nu ne vom orienta catre producerea de bauturi, vom avea putine sanse sa supravietuim. si atunci ne-am propus sa reinviem traditia veche de un secol, aici, la SAB. Am investit sase miliarde de lei, am inceput sa producem vodca, si ulterior ne-am diversificat gama de sortimente, orientandu-ne cu precadere catre bauturi specifice zonei Bucovinei, bauturi naturale.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Economie

CAUTA REFERAT

TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.