Piesa fara titlu a cehovismului

7x puncte

categorie: Romana

nota: 10.00

nivel: Liceu

Piesa nttcrmi-nata pentru pianina mecanica trimite la lectura originalului in ce are acesta esential-cehovian, pastrat pina la filmul lui Mihalkov intr-un respectuos anonimat, intretinut de istoricii literari cu energica seriozitate.Ce va fi fost Piesa fara titlu pina la, intilnirea cu ereticul Mihalkov aflam din comentariile, nu foarte numeroase, ce-i drept, data fiind istoria neobisAZnuita a pie[...]
DOWNLOAD REFERAT

Preview referat: Piesa fara titlu a cehovismului

Piesa nttcrmi-nata pentru pianina mecanica trimite la lectura originalului in ce are acesta esential-cehovian, pastrat pina la filmul lui Mihalkov intr-un respectuos anonimat, intretinut de istoricii literari cu energica seriozitate.Ce va fi fost Piesa fara titlu pina la, intilnirea cu ereticul Mihalkov aflam din comentariile, nu foarte numeroase, ce-i drept, data fiind istoria neobisAZnuita a piesei. Manuscrisul a fost descoperit abia in 1923, ceea ce explica
atribuirea titlului de... Pi(M fara titlu.

Multa vreme s-a crezut ca textul nu este altceva decit piesa Orfan de tata (Bezotpvseina), mareind debutul foarte tinarului Cehov, piesa atestata de scrisorile dramaturgului insusi si de marturiile fratilor sai Aleksandr si Mihail. Se stie -- si aici parerile coincid -- ca piesa era destinata spectacolului dat in beneficiul celebrei actrite M.N. Ermolovade la Teatrul Malii (Teatrul Mic) din Moscova; cum personajul principal -- gencraleasa Voinitcva -- nu i-a fost po plac vedetei, manuscrisul i s-a restituit autorului. Nu este lipsita do interes documentar nici opinia potrivit careia piesa, asa cum o cunoastem, dateaza de la mijloc 10310u2023k ul anului 1881, dupa ce autorul va fi redactat primele doua variante (una -- din 1878, cealalta --din 1879), cu refaceri succesive ale textului.

Important ni se pare faptul ca, de la inceputul lunii decembrie 18S0 si pina la sfirsitul lui iulie 1881, Cehov nu publica nimic in presa. Sa fi renuntat la celelalte proAZiecte in favoarea Piesei fara titlu ?'uSa-i fi absorbit aceasta toata energia si stimulul creator? Ipoteza ni se pare plauzibila1. Nu mai putin retine atenAZtia si faptul ca debutul dramaturgie absolut al tinarului do douazeci si unu de' ani vadeste o inzestrare literara cel putin egala primelor proze. IspitiAZtoare este si supozitia lui Leonida Teodorescu, dupa care Piesa fara titlu ar fi o sinteza pregatita de proza celioviana a acelor ani.

Si totusi Piesa suscita, de-a lungul unui deceniu, renuntarea la dramaturgie. Vor fi concuAZrat la aceasta refuzul actritei Ermolova de a reprezenta textul, succesul imeAZdiat al prozei si -- am adauga noi -- prezenta unui Cehov caro deocamdata nu-si intrezareste propriul destin, crezind, probabil, ca proza ii va aduce consacrarea2. Nu impartasim insa parerea lui L. Teodorescu, afirmatie canAZtonata in traditia istoricilor teatrali si literari, cum ca Piesa fara titlu ,;se incadreaza prea mult in tipul devenit clasic al dramei realiste din secolul ;d XlX-lea, ca sa se poata constitui intr-un punct de plecare al unui mecaAZnism reformator, situatie pe care o intiluim in proza anilor 1880--1885, cu toate inegalitatile, scaderile si nereusitele ci"3.

Avem avantajul de a fi vazut intre timp filmul lui Nikita Mihalkov, ce pune sub semnul indoielii rezerva de scepticism ingaduitor cu care a fost primita Piesa fara titlu, dupa e ntuzias-mul celor ce au descoperit un manuscris considerat, atita vreme, de negasit. Piesa fara titlu se cons-'dera indeobste o sinteza de motive cehoviene risipite intr-o structura cu destule scaderi (debut -- nu-i asa?). Dupa ce T. Eeck-man (in 1954) aflase teme, caractere, idei care vor transla in piesele ulterioaAZre (capodoperele) si in unele povestiri, nu e greu de vazut ca Piesa il anunta pe Cehovul maturitatii creatoare: doctorul Triletki, cumnatul lui Platonov.
DOWNLOAD REFERAT
« mai multe referate din Romana

CAUTA REFERAT


TRIMITE REFERAT CERE REFERAT
Referatele si lucrarile oferite de E-referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.